Petak, 23.04.2021.

Pred bankrotom manji bh. entitet

Ponedjeljak, 05.10.2020. | Biznis | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Prema podacima Ministarstva finansija, dug manjeg bh. entiteta iznosi 5,87 milijardi KM. Nadležni dugovanja pravdaju posljedicama izazvanim epidemijom virusa korona.

Ekonomisti kažu da bi nastavak stalnih zaduživanja bio poguban za RS, jer se već nalazi u situaciji iz koje se ne nazire rješenje za ekonomske probleme.

Dug je povećan za 390 miliona maraka u odnosu na prva tri mjeseca 2020. godine. To pokazuju zvanični podaci Ministarstva finansija RS.

Prema istim podacima, vanjski dug iznosi oko 3 milijarde i 600 miliona KM, od čega dug RS iznosi 2 milijarde i 330 miliona KM, dug javnih preduzeća i IRB oko milijardu i 140 miliona maraka, i dug jedinica lokalne samouprave u iznosu od 119 miliona i 760 hiljada КM.

Istovremeno, unutrašnji dug je oko 2 milijarde i 280 miliona KM, a čine ga dug RS u iznosu od milijardu i 720 miliona maraka, dug jedinica lokalne samouprave u iznosu od 336 miliona i 580 hiljada maraka i dug fondova socijalne sigurnosti 227 miliona i 400 hiljada КM, navodi BN TV.

Iz Vlade RS saopšteno je da se najveće zaduženje u ovom periodu odnosi na kredit od MMF-a, koji je uslijedio kao hitna pomoć za ublažavanje negativnih posljedica pandemije virusa korona.

Ekonomisti kažu da će se ukupan dug Republike Srpske tek povećavati i da je već u ovom trenutku skoro dva puta veći od duga koji ima Federacija BiH, koja ima duplo više stanovnika i duplo veći BDP nego RS.

To su poražavajući podaci. Vlada RS nema nikakvu ideju i smisao kako da se izbori sa problemom duga. Jedini njihov način za zadovoljenje potreba jesu zaduživanja i tek će da bude problem od 2022. godine kada ti dugovi raniji dospijevaju na naplatu i kada će rate kredita iznositi preko milijardu maraka iz budžeta, što je svaka druga marka redovnih budžetskih prihoda – kaže poslanik PDP-a u NS RS i član Ekonomskog vijeća PDP-a Jelena Trivić.

Ono što nije uzeto u obzir prilikom obračunavanja ukupnog duga jeste i milijardu maraka dugovanja javnog zdravstvenog sistema RS, kao ni više od milijardu maraka dugovanja vezanih za eskrou račun. Na taj način, ni Vladin prikaz da je BDP 53,24%, u stvari nije realan, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Da li baš treba da se zadužujemo za one stvari koje nisu u fokusu brige za građane, a to je u ovom slučaju zdravstveni sistem, a u ekonomiji koja je potpuno zapostavljena ništa i ne govorimo. Kada to sve pogledamo, ja zaista mislim da dalje zaduženje ne bi trebalo biti odobreno od strane i jedne institucije u RS.. Moramo tražiti izvore ušteda, dakle smanjenja potrošnje i tražiti mogućnosti za povećanje BDP-a – dodaje Pavlović.