Utorak, 19.10.2021.

Hoće li Mišković kupiti beogradski Sava Centar

Petak, 06.11.2020. | Biznis | Novinar2

Predsjednik kompanije Delta Miroslav Mišković potvrdio je da je ova kompanija zainteresovana za kupovinu beogradskog Sava centra i da trenutno s konsultantima analizira tu mogućnost ali da ponudu neće dati ako ne procjene da investicija može biti isplativa.

“Trenutno sa konsultantima radimo analize i reći ćemo svoj stav do 6. novembra, kada ističe rok za prijavu na tender”, naveo je Mišković na svom Facebook nalogu.

Naime, Grad Beograd ponudio je na prodaju Centar “Sava” po početnoj cijeni od 17,5 miliona eura, uz uslov da u adaptaciju i rekonstrukciju SC kupac uloži ne manje od 50 miliona eura u roku od pet godina.

Ovo je treći put da Beograd oglašava prodaju SC a svaki put početna prodajna cijena je sve manja.

Kompleks SC nalazi se na gotovo tri hektara zemljišta, a obaveza koju je prodavac nametnuo je da budući kupac ne može da promjeni namjenu ove nepokretnosti koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma.

Šta Delta želi sa Sava Centrom?

Sava Centar da postane moderan kogresni centar, a Beograd da bude središte poslovnih, kulturnih i zabavnih događanja u regionu. To je ideja sa kojom Delta pristupa jednom od prepoznatljivih objekata Beograda, zdanju koje za glavni grad ima poslovni, kulturni i istorijski značaj, objavio je ranije u autorskom tekstu Živorad Vasić, viši potpredsjednik Delta Holdinga.

On je pojasnio i zašto se na posljednjem tenderu Delta nije pojavila.

“Razlog su nepovoljni uslovi. Vlasnik objekta tenderom je odredio cijenu od 27 miliona eura, uz obaveznu investiciju od oko 50 miliona eura. Procjene stranih stručnjaka koje smo angažovali pokazale su da ova investicija ne bi bila isplativa. Ulaganje od 80 miliona eura nemoguće je vratiti u razumnom roku iz prihoda koji se mogu očekivati. Ulazak u takav projekat ne bi bio održiv, a samim tim ni odgovoran prema onima sa kojima Delta radi – zaposlenima, bankama, društvenoj zajednici, za koju je Sava Centar, s razlogom, više od zgrade.

(Biznis info)