Utorak, 02.03.2021.

Smanjeni izgledi za oporavak aviokompanija, ugroženo oko 7 miliona radnih mjesta

Subota, 15.08.2020. | Biznis | Autor

Aviokompanije su u četvrtak dodatno smanjile prognoze oporavka letova, budući da ograničenja putovanja koja i dalje traju i zabrinutost zbog drugog talasa koronavirusa usložnjavaju mogućnosti oporavka za ovaj sektor.

Upozorenje Međunarodnog udruženja za zračni promet (IATA) uslijedilo je u trenutku dok evropske države nameću ili razmatraju nova ograničenja kao odgovor na nove slučajeve zaraze virusom.

Očekuje se da će se broj putnika u Evropi smanjiti za 60% u 2020. godini, objavljeno je iz IATA-a, čime bi bilo ugroženo oko 7 miliona radnih mjesta u avio i turističkoj industriji.

Najnovije prognoze lošije su u odnosu na one iz juna kada se predviđalo da će pandemija uticati na 6 do 7 miliona radnih mjesta a da će se broj putnika smanjiti za više od 50%.

“Očajnički je zabrinjavajuće vidjeti dalje smanjenje izgleda za oporavak avionskog prometa ove godine”, izjavio je potpredsjednik IATA-e Rafael Schvartzman, prenijela je agencija Reuters.

Evropski letovi i putnički promet povećali su se posljednjih sedmica, ali još uvijek nisu došli ni blizu u odnosu na ono na šta su računali u ključnoj ljetnoj sezoni.

Ponovno uvođenje karantina u Britaniji za dolaske iz Španije prošlog mjeseca nanijelo je novi težak udarac nadama za oporavak tokom ljeta. Od tada su i neke druge zemlje, uključujući Norvešku, uvele nove restrikcije.

Velika Britanija je također ponovo uvela karantin za dolaske iz Belgije i najavila da bi to mogla učiniti i za dolaske iz Francuske koja je u srijedu zabilježila najveći broj novih slučajeva COVID-19 otkako su ublažene mjere zaključavanja.

Tagovi: Aviokompanije