Subota, 27.11.2021.

Banjalučka pivara zalaže proizvodne pogone

Subota, 22.08.2020. | Biznis | Autor

“Banjalučka pivara“ založit će svoju imovinu kao sredstvo obezbjeđenja potraživanja UniCredit Banke a.d. Banjaluka po ugovoru o okviru za izdavanje garancija u iznosu od 1.700.000 KM.

Ovo je jedna od odluka koje su predložene za dnevni red Skupštine dioničara koja će se održati 22. septembra 2020. godine.  

Imovina koja se zalaže je kompleks sa pratećim objektima, zemljištem i infrastrukturom i nalazi se u Banjoj Luci. Založno pravo će se u korist Banke upisati na sljedećim pokretnim stvarima Društva, koji praktično predstavljaju proizvodne pogone:

-linija za proizvodnju pet ambalaže i punjenje piva u pet boce;

-linija za punjenje piva u staklene boce;

-linija za varenje piva (varionica); što uključuje postrojenje za amonijačno hlađenje (kompresorska stanica), liniju za fermentaciju piva i CO2 postrojenje.

Založno pravo na naprijed nabrojanim pokretnim stvarima registrovaće se u registru zaloga Ministarstva pravde BiH.

Inače, na dnevnom redu je i odluka o pokriću gubitka Pivare iz 2019. godine.

Banjalučka pivara a.d. Banja Luka je u finansijskim izvještajima za 2019. godinu iskazala ostvareni neto gubitak u iznosu od 1.250.715 KM.

Prijedloženo je da se ostvareni neto gubitak pokrije u cjelokupnom iznosu na teret neraspoređene dobiti iz prethodnih godina

Pad prihoda u prvoj polovini godine

Kako je pisao BiznisInfo, Banjalučka privara u prvoj polovini godine imala je ukupne prihode od 19,9 miliona KM, što je 4 miliona manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Ipak, rashodi su još više smanjeni pa je firma ostvarila dobit od oko 600 hiljada maraka, u odnosu na gubitak od oko 1,1 miliona maraka iz prvih šest mjeseci 2019. Ova kompanija zapošljava 283 radnika.