Ponedjeljak, 27.09.2021.

Prepolovljen portfolio: Coca-Cola se oprašta od 200 brendova

Subota, 24.10.2020. | Biznis | Vijesti | Novinar2

“Coca-Cola” se oprašta od 200 brendova ili polovine svog portofolia. Gigant iz svijeta napitaka, vrijedan 80 milijardi dolara, već je najavio da će ukinuti neka voljena, mada zastarjela pića, kao što su Tab, Zico i Odwalla.

Prije dva dana kompanija je prvi put izvjestila da će se riješiti njih 200. Smanjenje portfelja omogućiće ovom divu da se usredsrijedi na svoje najprofitabilnije ponude, stoji u saopštenju. Tu se ubrajaju osnovni proizvodi kakav je “Coca-Cola Zero Sugar”, kao i brendovi koji se uklapaju u moderne, nove kategorije: Topo Chico i AHA.

Generalni direktor, Džejms Kvinsi, kaže da je kompanija finalizirala koji će brendovi ostati u portfelju. Nije dao konkretna imena, ali je naveo da će najviše pretrpjeti kategorija “hidratacija”. Obim vode i sportskih pića u kompaniji pao je za 11 posto u trećem kvartalu.

Osim toga, mnogi brendovi koje će “Coca-Cola” ugasiti prodaju se samo na određenim tržištima, a ne širom zemlje. Kvinski kaže da postoji velika razlika između brendova koji kompaniji donose profit i onih koji se bore za opstanak. Prodaja pića sa lošim učinkom predstavlja samo 2% ukupnog prihoda ovog giganta.

Ova odluka, inače, nije došla “preko noći”, tj. zbog korona krize. Kompanija smatra da će joj oslobađanje od brendova koji stagniraju – pomoći da poraste. Takođe, ovaj potez bi trebalo da “oslobodi” resurse za ulaganje u pića koja imaju potencijal na tržištu.

“Coca-Cola” je nesumnjivo imala teškoće tokom pandemije, zbog zatvaranja restorana. U trećem kvartalu, neto prihodi su opali 9%, na 8,7 milijardi dolara. Rezultati su, ipak, pobijedili očekivanja Volstrita, a akcije su porasle oko 2% u četvrtak.

Tagovi: Coca cola