Ponedjeljak, 25.01.2021.

FBiH sutra dobiva novih 12 kilometara autoputa

Utorak, 24.11.2020. | BiH | Biznis | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Kompanija „Autoceste Federacije BiH”, s Adnanom Terzićem na čelu, pri kraju je s radovima na izgradnji Zeničke zaobilaznice, jedne od najzahtjevnijih dionica na Koridoru 5 C, potvrđeno je to i iz „Autocesta FBiH“ piše Avaz.

Sve po planu

To znači da će Federacija novih 12 kilometara autoputa dobiti, simbolično, sutra, 25. novembra – na Dan državnosti BiH. 

Iz ove državne kompanije nam je rečeno da za sada sve ide po planu.

Ova dionica je kompletno asfaltirana i trenutno se radi na ušminkavanju terena. Proteklu godinu na ovoj dionici radilo je na stotine radnika, a ono što je specifično je to da rad nisu prekidali ni za vrijeme pandemije koronavirusa i visokih temperatura.

Brojna klizišta

Od početka gradnje Zenička zaobilaznica, koja je duga 12 kilometara, predstavlja najzahtjevniji poduhvat na Koridoru 5C, i to uglavnom zbog karakteristika terena, velikog broja klizišta i podzemnih voda. Radi se o dionicama Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i o dijelu dionice Donja Gračanica – tunel ”Zenica”.  

Aktivna gradilišta

Osim radova na izgradnji Zeničke zaobilaznice, aktivna su i gradilišta na dionici Poprikuše – Zenica sjever, poddionice Vranduk – Ponirak i Ponirak – Vraca. Lani je završena poddionica Drivuša – Klopče, koja je duga 2,2 kilometra, a najzahtjevniji objekti na poddionici su bili most Drivuša i vijadukt Perin Han.