Petak, 05.03.2021.

Nakon Megglea, još jedan gigant napušta Hrvatsku?

Petak, 25.09.2020. | Biznis | Novinar2

U godini rekordnog pada ekonomske aktivnosti, Hrvatskoj prijeti odlazak čak dva velika ulagača. Naime, nakon što je Meggle najavio gašenje proizvodnje u Hrvatskoj, pred sličnom odlukom se sada nalazi i BAT (British American Tobacco).

Ako se ostvari scenario odlaska dva ulagača, posljedice će, upozoravaju ekonomisti, biti nova vojska nezaposlenih, dodatno urušavanje industrije i negativan imidž Hrvatske među stranim ulagačima, piše hrvatski portal Indeks.

Krajem septembra ističe petogodišnji period u kojem se multinacionalna duhanska industrija BAT, koja je 2015. godine od Adrisa kupila Tvornicu duhana Rovinj (TDR), obavezala da neće seliti proizvodnju iz Hrvatske.

Iz BAT-a već mjesecima upozoravaju da ih država guši porezima i nejednakim tretmanom u odnosu na druge igrače u duhanskoj industriji.

Obaveze prema EU

Doduše, u ovoj industriji su svjesni da Hrvatska kao članica EU mora dodatno oporezovati duhanske proizvode, ali ukazuju na postojanje velikih razlika u poreskom tretmanu pojedinih duhanskih proizvoda, kao i na mijenjanje poreskog opterećenja preko noći. To sve, ističu, pogoduje bujanju sive ekonomije.

Zamjerke BAT-a odnose se najprije na nepostojanje akciznog kalendara, koji je uobičajen u drugim, razvijenijim zemljama, a koji kompanijama omogućava da planiraju poslovne aktivnosti u naredne dvije ili tri godine, budući da vlada u takvom dokumentu daje hodogram mijenjanja akciza.

Sada se akcize mijenjaju, upozoravaju poznavaoci prilika, ad hoc, odnosno uglavnom u zavisnosti od potreba državne blagajne za novcem.

Nejednako oporezivanje duhanskih proizvoda

Nadalje, upućeni u stanje u duhanskoj industriji ukazuju da država nejednako oporezuje duhanske proizvode. Na primjer, grijani duhani, koji su sve zastupljeniji na hrvatskom tržištu i trenutno drže udio od 5 posto na hrvatskom duhanskom tržištu, čak su trostruko manje oporezovani od klasičnih cigareta.

Posljedica toga je, izračunali su stručnjaci, da država od kutije najjeftinijih klasičnih cigareta ubere 16,24 kuna od akciza, dok od kutije grijanih duhanskih proizvoda od akcize dobije 4,88 kuna.

S obzirom na to da između cijene kutije cigareta i kutije grijanih duhanskih proizvoda nema velikih razlika, korist od takvog oporezivanja, upozoravaju, imaju proizvođači grijanih duhanskih proizvoda koji su izvan Hrvatske.

PDV i akcize čine više od 80 posto cijene kutije cigareta

– Udio poreza i akciza u cijeni klasičnih cigareta je više od 80 posto, dok je u grijanim duhanskim proizvodima samo 39 posto – objašnjava sagovornik Indeksa dobro upućen u stanje duhanske industrije, koji je molio za anonimnost.

Problem u cijeloj priči je i što oporezivanje klasičnih cigareta raste znatno bržom dinamikom od oporezivanja grijanih duhana.

Gašenje BAT-ove proizvodnje u Hrvatskoj znači 1.600 otkaza

Ne iznenađuje zato što je već početkom ljeta jedna od glavnih vijesti bila moguće povlačenje BAT-a iz Hrvatske. Takav razvoj događaja na ulicu bi bacio 1.600 zaposlenih. Otvorilo bi se i pitanje opstanka fabrike u Kanfanaru, jedne od najmodernijih u ovom dijelu Evrope, kao i fabrike u Virovitici.

Uz to, BAT je vlasnik i iNovina, lanca kioska, a veliki upitnik nadvio bi se i nad proizvodnju duhana u Podravini, gdje se time bavi oko 400 kooperanata. Konačno, treba istaći i da je BAT jedan od najvećih stranih ulagača u hrvatsku privredu, u koju je u posljednjih pet godina, prema analizi koju je napravio Oxford institut, investirao 4,7 milijardi kuna.

Odlazak BAT-a bio bi posebno težak udarac za privredu Istre. Nakon propasti Uljanika, industrija u Istri je na koljenima. Eventualno gašenje TDR-a, BAT-ove uzdanice u Hrvatskoj, industriju u Istri bi sveo na ostatke ostataka.

(Biznis Info)