Subota, 27.02.2021.

Cijena srebra na Wall Streetu u porastu nakon nove akcije malih investitora s Reddita

Ponedjeljak, 01.02.2021. | Biznis | Novinar

Cijene srebra na Wall Streetu dostigle su najveću vrijednost u posljednjih pet mjeseci nakon što je grupa ljudi sa zajednice Reddit svoje djelovanje s akcija GameStopa usmjerila na tržište plemenitih metala.

Cijene srebra porasle su za 15 posto od zatvaranja berze u srijedu nakon što su se mali trgovci masovno odlučili na kupovinu ovog metala. Masovna kupovina uslijedila je nakon poruke nekoliko članova Reddit zajednice okupljenih u grupi Wallstreetbets koji su pozvali sve zainteresovane da kupuju plemenite metale kako bi još jednom narušili utjecaj i moć investicijskih fondova s Wall Streeta.

Trgovinski rat između Reddit zajednice i investicijskih fondova počeo je prije nekoliko dana kada su moćni investicijski fondovi koji trguju s dionicama na Wall Streetu oborili cijene dionica GameStopa, lanca trgovina za prodaju videoigara za kompjutere i konzole.

Investicijski fondovi koji se bave tzv. shortingom već godinama na isti način ostvaruju značajnu finansijsku dobit na berzama. Naime, investitori okupljeni oko berze ukoliko prepoznaju da bi dionice određene kompanije trebale doživjeti još veći pad, jednostavno se klade na tu opciju tako što “posuđuju” dionice od brokera uz obavezu da će im vratiti dionice uz određenu proviziju.

Čim dobiju dionice od brokera, fondovi ih prodaju po aktuelnim cijenama na berzi. Nakon određenog perioda, kada dođe vrijeme za vraćanje dionica, ponovno ih kupuju na berzi i na taj način ostvaruju određenu zaradu. Upravo na taj način, fondovi su uspjeli spustiti dionice GameStopa na samo 4 dolara.

Od tog trenutka, zajednica malih investitora okupljena na društvenoj mreži Reddit započela je akciju prikupljanja sredstava kojima bi se podigle cijene GameStopa i na taj način kompanija spasila od bankrota.

Zbog masovne kupovine, dionice su naglo počele rasti, a borba malih investitora uskoro je dobila i medijsku potporu. Nakon masovne akcije kupovine dionica, u jednom trenutku dostigla je vrijednost od skoro 400 dolara što je ugrozilo poslovanje fondova koji su očekivali brzu i laku zaradu, a na kraju su ostvarili velike gubitke.

Naravno, nakon velikog uspjeha malih investitora koji su na ovaj način uspjeli, bar trenutno, spriječiti moćne investicijske fondove u njihovim aktivnostima, društvenim mrežama kruže brojne poruke podrške.

Osim toga, Reddit zajednica odlučila je uložiti dodatni novac u promociju svojih aktivnosti pa su se tako širom SAD-a pojavile reklame na kojima se ističe pobjeda malih investitora. Jedna od reklama pojavila se i na velikom ekranu na Times Squareu u New Yorku što dovoljno govori o uspjehu malih investitora.

Reddit zajednica najavila je slične akcije i u budućnosti, a da imaju podršku građana dovoljno govori i podatak da je broj korisnika ove zajednice na Redditu porastao sa 1,5 miliona na 8 miliona pretplatnika.

(Klix)

Tagovi: Biznis