Petak, 05.03.2021.

Poskupio benzin na njemačkim pumpama

Subota, 02.01.2021. | Biznis | Novinar2

U Njemačkoj je od nove godine benzin na pumpama poskupio za oko 20 centi po litru, a koncept vlade o zaštiti životne sredine može donijeti i nova povećanja cijena goriva.

U Minhenu, na primjer, litar Supera E10 juče je koštao 1,19 eura, a od jutros 1,39 eura po litru.

Slično je i sa dizelom kome je jučerašnja cijena bila 1,09 a danas 1,26.

Za poskupljenje su odgovrne mjere vlade, koje predviđaju vraćanje poreza na dodatnu vrijednost za gorivo na stari nivo od 19 odsto, a skoku doprinosi i novi takozvani CO2 pravilnik o ceni goriva.

Zajedno te dvije mjere povećavaju cenu od 10 do 11 centi po litri, tvrde Udruženje naftne industrije i automoto klub ADAC.

U kojoj mjeri će povećanje cijene naftnih proizvoda pumpe preneti na mušterije zavisi od tržišne utakmice.

U regionima sa manjim brojem pumpi ili na autoputevima na klijente se prebacuje najviši iznos i tako je došlo do poskupljenja od do 20 odsto.

“Cijena benzina povećava se za sedam centi po litri i za dizel za osam centi. Uz to dodaje se porez na dodatnu vrijednost, tako da vozači moraju računati sa povećanjem od oko 10 centi po litri”, izračunao je predsjednik autokluba “Mobilni u Njemačkoj” Mihael Haberland.

Inače, prema planu ministra privrede Peteru Altmajeru ovo je samo početak, jer će u Njemačkoj iz godine u godinu rasti cijena sertifikata za tonu CO2.

Za tekuću godinu predviđena je cena od 25 eura, za iduću od 30 evra, te za godine koje slijede 35, 45 i 55 eura.

Sertifikat dozvoljava naftnoj industriji emisiju od jedne tone CO2, a povećanje tih troškova koncerni prebacuju na potrošače.

Tagovi: Benzin Njemačka