Subota, 10.04.2021.

Yaris je evropski automobil godine za 2021.

Utorak, 02.03.2021. | Biznis | Najnovije | Tehnologija | novinarka
  • Nakon 21 godine i prve osvojene nagrade, Yaris je ponovo automobil godine u Evropi
  • Četvrta generacija Yarisa titulu je osvojila glasovima žirija sastavljenog od 59 specijalizovanih novinara iz cijele Evrope
  • Prestižna nagrada stiže samo nekoliko dana pošto je Yaris postao najprodavaniji automobil u Evropi

Potpuno nova Toyota Yaris proglašena je evropskim automobilom godine za 2021. godinu.

Odabran od žirija sastavljenog od 59 automobilskih novinara iz cijele Evrope, Yaris četvrte generacije dobio je tu nagradu 21 godinu nakon što je inovativna prva generacija 2000. proglašena evropskim automobilom godine, kao prva Toyota koja se okitila tom prestižnom titulom. Yaris je takođre neprestano prepoznavan od strane evropskog žirija, sa svakom generacijom modela, svrstavanjem u uži izbor nagrade.

Žiri je posebno pohvalio Yarisovu hibridnu tehnologiju, uglađenu vožnju, nisku emisiju štetnih gasova i pristupačnu cijenu – ilustrujući zašto više od 80% kupaca Yarisa bira upravo hibridni pogonski sklop.

Yaris je također prepoznat po dizajnu, dinamičkim svojstvima i vodećoj sigurnosti u klasi.

Dalje, žiri evropskog automobila godine posebno je cijenio Toyotin uspjeh u ponovnom rasplamsavanju strasti prema tržištu rasnih sportista širom Evrope, lansiranjem GR Yarisa.

Nagrada za evropski automobil godine 2021. stiže samo nekoliko dana nakon što je novi Yaris prvi put proglašen najprodavanijim automobilom u Evropi, što je jasan znak da se evropski kupci slažu sa žirijem izbora za automobil godine!

Matt Harrison, izvršni potpredsednik Toyota Motor Europe: „Ovo je velika čast za Toyotu i želio bih da zahvalim žiriju na pažnji i priznanju. Također bih iskoristio ovu priliku da istaknem strast naših razvojnih timova u Evropi i Japanu. Ovo je najbolji Yaris ikada, i baš kao što je Akio Toyoda zamišljao, već izaziva osmijeh na licu naših kupaca“.

Toyota je do sada tri puta nagrađivana titulom evropskog automobila godine. Yaris prve generacije pobjedio je 2000. godine, Prius je 2005. odnio najviše počasti, a sada je Yaris ponovo podigao trofej 2021. godine.