Petak, 24.09.2021.

Hemofarm u oktobru počinje proizvodnju kineske vakcine

Ponedjeljak, 06.09.2021. | Biznis | Najnovije | novinarka

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je da će proizvodnja kineske vakcine protiv koronavirusa početi u Srbiji u oktobru i da se očekuje da kompanija Hemofarm do kraja godine  proizvede oko šest miliona doza.

Lončar je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, gdje je dočekao prvi kontigent sirovine za proizvodnju kineske vakcine, kazao da će 9. septembra biti postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike koja će proizvoditi to cjepivo.

„Rok za završetak izgradnje fabrike je prvi kvartal naredne godine a mjesečno će se proizvoditi oko tri miliona doza“, naveo je ministar.

Dodao je da će do oktobra trajati „probna“ proizvodnja, a da će potom početi „regularna“ proizvodnja vakcine.

„Te doze će biti namijenjene prvenstveno građanima Srbije a ako bude viška, i za izvoz u zemlje regiona“, rekao je Lončar.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo podsjetila je da Srbija prva zemlja u Evropi koja je koristila kinesku vakcinu protiv koronavirusa i dodala da će Srbija uskoro postati prva evropska zemlja koja će proizvoditi to cjepivo.

„To je novi veliki uspjeh naše saradnje u borbi protiv epidemije“, kazala je ambasadorka Kine, prenijela je agencija Beta.