Utorak, 02.03.2021.

Srbija sa Kinom potpisala memorandum za nabavku brzih vozova

Četvrtak, 07.01.2021. | Biznis | Novinar2

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović potpisao je sa ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo Memorandum o razumijevanju o saradnji za željeznička vozna sredstva.

Ovim Memorandumom, potpisanim između Republike Srbije, „Srbija Voz” a.d, i kompanija „China Railway International Co. LTDˮ i „CRRC Corporation Limited”, dogovorena je saradnja i postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova za brzine od 200 kilometara na sat, za potrebe organizacije putničkog saobraćaja na budućoj pruzi za velike brzine Beograd Centar – Novi Sad – Subotica, piše u saopštenju Ministarstva.

Momirović je istakao da ovaj Memorandum predstavlja nastavak Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture iz 2009. godine.

Čen Bo je rekla da su kineska i srpska strana uložile velike napore kako bi projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta neprekidno, normalno i stabilno napredovao.

Saradnja dogovorena Memorandumom biće realizovana na principima komercijalnih odnosa, usklađenosti sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti i u skladu sa svim važećim domaćim i evropskim standardima i propisima.

Memorandum predviđa i mogućnost saradnje na uspostavljanju tehničkog centra za istraživanje i razvoj, centra za obuku, centra za održavanje i, na kraju, centra za proizvodnju željezničkih vozila, u skladu sa potrebama projekata saradnje i tržišnog potencijala, što ima izuzetan značaj za razvoj željezničkog saobraćaja u Srbiji i željezničku prateću industriju u cjelini.

Tagovi: Brzi voz Kina Srbija