Četvrtak, 25.02.2021.

Dolar ojačao drugu sedmicu zaredom

Ponedjeljak, 08.02.2021. | Biznis | novinarka

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,6 posto, na 91,03 boda, a u jednom je trenutku dosegnuo i 91,60 bodova, najvišu razinu u dva mjeseca.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,65 posto, na 105,40 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,75 posto, na 1,2045 dolara, a u jednom je trenutku, po prvi put nakon dva mjeseca, skliznula i ispod razine od 1,20 dolara.

Sve do petka vrijednost dolara prema košarici valuta rasla je iz dana u dan, a podršku su mu pružala očekivanja investitora da će oporavak američke ekonomije biti još snažniji.

Čemu se nadaju investitori

Investitori se nadaju i da će američki Kongres uskoro prihvatiti 1.900 milijardi dolara vrijedan paket fiskalnih poticaja američkog predsjednika Joea Bidena, za koji očekuju da će poduprijeti oporavak ekonomije.

U takvom ozračju porasli su prinosi na američke obveznice s dužim rokom dospijeća, što je također pružilo podršku američkoj valuti.

Čini se da se pokušava trgovati na temelju očekivanja da će se ekonomska situacija normalizirati, zahvaljujući cijepljenju protiv koronavirusa. Činjenica je da posljednjih dana samo dvjema valutama ide bolje nego dolaru. To su britanska funta i izraelski šekel, a radi se o valutama dviju država koje su najviše odmaknule po pitanju cijepljenja”, kaže Arihiro Nagata, direktor u Sumitomo Mitsui Bank.

Zahvaljujući tome, dolar je do petka prema košarici valuta bio u plusu više od 1 posto na tjednoj razini.

No, tog je dana potonuo 0,5 posto jer su nakon slabih podataka s američkog tržišta rada splasnule nade u brzi oporavak ekonomije od koronakrize.

U januaru je, naime, u SAD-u broj zaposlenih porastao za samo 49.000, manje nego što se očekivalo, dok su revidirani podaci za decembar pokazali da je u tom mjesecu izgubljeno više radnih mjesta nego što je prvotno objavljeno.

To ukazuje na spori oporavak tržišta rada, koje je snažno pogođeno koronakrizom. Naime, u januaru je, u odnosu na isto lanjsko razdoblje prije izbijanja koronakrize, bilo gotovo 10 miliona manje zaposlenih Amerikanaca.

Zahvaljujući rastu posljednjih sedmica, dolar je prema košarici valuta od početka godine na dobitku 1,2 posto, nakon što je prošle godine oslabio oko 7 posto.

Tagovi: Dolar valute