Utorak, 02.03.2021.

Srebrenica ima više otvorenih nego zatvorenih radnji

Ponedjeljak, 08.02.2021. | BiH | Biznis | Najnovije | Vijesti | Autor

Višegodišnja tendencija zatvaranja, gašenja i smanjenja broja zanatskih i drugih radnji u Srebrenici prekinuta je u 2020. godini, u kojoj je otvoreno 20, a prestalo sa radom 19 subjekata male privrede, pokazuju podaci opštinskog Odjeljenja za privredu i razvoj.

Neobično je i neočekivano, ali pozitivno i pohvalno, da je baš u godini epidemije virusa korona, kada je svugdje došlo do zatvaranja mnogih firmi i radnji i smanjenja broja zaposlenih, u Srebrenici prekinuta dvodecenijska praksa smanjenja broja malih biznisa, odnosno zanatskih i drugih radnji.

Prema podacima opštinskog Odjeljenja za privredu i razvoj, na srebreničkom području je na kraju 2020. godine aktivno ukupno 89 preduzetnika ili jedan više u odnosu na prethodnu godinu.

Iz ovog odjeljenja saopšteni su podaci koji ilustruju tendenciju smanjenja broja subjekata male privrede u posljednjih nekoliko godina, koja je prošle godine zaustavljena.

U 2016. godini prijavljeno je 29, a odjavljeno 40 radnji, 2017. godine otvorena su 23, a odjavljeno je 27 subjekata male privrede, dok su 2018. pokrenuta 22 mala biznisa, a za jedan više ih je prekinulo rad.

U 2019. godini bilo je za pet manje novoregistrovanih od broja odjavljenih djelatnosti.

Prošle godine, kako je rečeno Srni u resornom odjeljenju, taj trend je zaustavljen i očekuje se da će se zaustaviti odseljavanje i smanjenje broja stanovnika u ovom mjestu, a time i zatvaranje i prekidanje rad raznih zanatskih, trgovačkih, ugostiteljskih i drugih radnji.

Načelnik Odjeljenja za privredu u srebreničkoj opštini Cvijetin Maksimović rekao je Srni da je, u okviru više projekata, malim i srednjim preduzećima i zanatsko-preduzetničkim djelatnostima u ovoj lokalnoj zajednici lani pružena podrška od ukupno 150.000 KM, dok je za podršku poljoprivrednicima opština izdvojila 50.000 KM.

(Srna)