Srijeda, 14.04.2021.

Ko će zaraditi milijarde od vakcina protiv korone?

Ponedjeljak, 08.03.2021. | Biznis | Najnovije | novinarka

Dolazak vakcina protiv virusa Covid-19 obećava povratak u normalniji život, a stvorio je i globalno tržište vrijedno desetine milijardi dolara godišnje prodaje za neke farmaceutske kompanije, piše londonski Guardian.

Među najvećim dobitnicima bit će Moderna i Pfizer – dvije veoma različite američke farmaceutske kompanije, koje obje naplaćuju više od 30 dolara po osobi za neophodne dvije doze svojih vakcina, prenosi Blic.

Moderna je osnovana prije samo 11 godina, nikada nije ostvarila profit i zapošljavala je samo 830 ljudi prije pandemije.

Pfizerovi korijeni sežu čak u 1.849. godinu, a prošle godine je ostvario neto profit od 9,6 milijardi dolara i zapošljao skoro 80.​000 radnika.

Drugi proizvođači lijekova, poput britansko-švedske AstraZenece i američke farmaceutske kompanije Johnson & Johnson, obavezali su se da će svoje vakcine obezbijediti na neprofitnoj osnovi dok se pandemija ne završi.

Da li će ovo tržište i ubuduće “obrtati” veliki novac zavisi od toga da li će vakcine postati ona vrsta koju treba primiti samo jednom – kao na primjer za boginje – ili će biti potrebna redovna vakcinacija, poput onih protiv gripa. Ali u neposrednoj budućnosti očekuje se velika finansijska dobit, ocjenjuje Guardian.

Evo ko može očekivati najveću dobit – i čiji dioničari su već stekli bogatstvo.

Pfizer/Biontech

Pfizerova vakcina Comirnati, razvijena sa njemačkim BioNTechom, zasniva se na rekonstruisanoj mRNA – molekulu koji šalje genetička uputstva iz DNK u “mašinu” za proizvodnju proteina u ćeliji. Ova vakcina je prva odobrena, a mora se čuvati na izuzetno niskim temperaturama (-70 stepeni Celzijusa).

Vlade su naručile oko 780 miliona doza, uključujući SAD (200 miliona doza za 3,9 milijardi dolara) i Evropsku komisiju (300 miliona), dok će 40 miliona doza preko Covaxa otići u zemlje sa nižim prihodima. Košta 39 dolara za dvije doze u SAD i oko 30 dolara u EU.

Očekivana prodaja u 2021. godini je 15 do 30 milijardi dolara, a Pfizer, koji ravnopravno dijeli troškove i profitne marže sa BioNTechom, očekuje 15 milijardi dolara od prodaje u 2021. godine na osnovu trenutnih dogovora. Konačni broj mogao bi biti dvostruko veći, jer Pfizer kaže da ove godine potencijalno može isporučiti 2 milijarde doza.

Analitičar Barklisa Carter Gould predviđa prodaju vrijednu 21,5 milijardi dolara 2021. godine, 8,6 milijardi naredne godine i 1,95 milijardi 2023. godine, pod pretpostavkom da se vakcina daje jednokratno.

Cijena dionica Pfizera tokom proteklih 12 mjeseci porasla je za 1,8 posto, a BioNTecha čak 156 procenata. Dvoje osnivača BioNTecha, suprug i supruga Ugur Sahin i Ozlem Tureci – oboje ljekari – postali su multimilijarderi prošle godine, kada je potencijal vakcine i posao sa Pfizerom podstakao rast dionica.

Moderna

Vakcina koju je proizvela američka firma za biotehnologiju sa sjedištem u Masačusetsu mora se čuvati na temperaturi zamrzivača (-20 stepeni Celzijusa). Velika Britanija je naručila 17 miliona doza, EU je kupila 310 miliona sa opcijom za dodatnih 150 miliona 2022. godine, dok je američka vlada naručila 300 miliona vakcina. Japan je kupio 50 miliona doza.

Moderna naplaćuje 30 dolara za potrebne dve doze u SAD i 36 dolara u EU.

Očekivana prodaja u 2021. godini je 18 do 20 milijardi dolara. Moderna je navela da tokom tekuće godine očekuje prodaju od 18,4 milijarde dolara. Analitičar Barklisa Gena Vang predviđa prodaju od 19,6 milijardi dolara, zatim 12,2 milijarde u 2022. godini i 11,4 milijarde dolara 2023. godine, pod pretpostavkom da će se vakcinacija ponavljati.

Cijena dionice tokom proteklih 12 mjeseci skočila je čak za 372 procenata, a grupa investitora koja je podržala kompaniju kada je osnovana 2010. godine ostvarit će značajan povrat novca.

Izvršni direktor, Stephane Bancel, 48-godišnji Francuz, posjeduje 9 posto dionic koje sada vrijede skoro 5 milijardi dolara.

Johnson & Johnson

Vakcinu kompanije Johnson & Johnson, prvo svjetsko cepivo protiv Covid-19 sa jednom dozom, razvila je njihova divizija Janssen u Belgiji. Koristi adenovirus-26, rijetku varijantu virusa prehlade.

Odobrena je u SAD krajem februara i može se čuvati na standardnim temperaturama frižidera najmanje tri mjeseca. Velike narudžbine uključuju SAD, Veliku Britaniju (30 miliona doza plus opcija za 22 miliona), EU (do 400 miliona doza) i države Covaxa (500 miliona doza do 2022).

Očekivana prodaja u 2021. godini je do 10 milijardi dolara. Kompanija želi da ove godine isporuči najmanje milijardu doza, što bi joj donijelo 10 milijardi dolara. Američka vlada naručila je 100 miliona doza, uz mogućnost kupovine još 200 miliona, a cijena je 10 dolara po dozi.

Cijena diona kompanija porasla je tokom proteklih 12 mjeseci za 7,7 posto.

AstraZeneca

Vakcina razvijena sa Univerzitetom Okford koristi modifikovani virus prehlade šimpanze i može se čuvati na temperaturi frižidera. Virusne vektorske vakcine koriste bezopasni virus da bi dostavile dio genetskog koda ćelijama.

Velike narudžbine stigle su iz Velike Britanije (100 miliona), EU (do 400 miliona), SAD (300 miliona) i Japana (120 miliona funti).

Očekivana prodaja u 2021. godini je 2 do 3 milijarde dolara. Analitičari kompanije SVB Leerink predviđaju prodaju od 1,9 milijardi dolara ove godine i 3 milijarde dolara u 2022. Brojka za 2021. mogla bi biti daleko veća ako AstraZeneca postigne svoj ambiciozni cilj od 3 milijarde doza. Kompanija se obavezala da će vakcinu isporučivati na neprofitni način tokom ove pandemije, a za dvije doze naplaćuje 4,3 do 10 američkih dolara.

Cijena dionice kompanije pala je u posljednjih 12 meseci za 8,6 odsto.

Sinovac

Vakcina CoronaVac odobrena je za hitnu upotrebu u nekoliko kineskih gradova od prošlog ljeta, a odobrio ju je kineski regulator početkom februara.

Sinovac, sa sjedištem u Pekingu, sklopio je poslove sa Brazilom, Čileom, Singapurom, Malezijom i Filipinima. U januaru su Turska i Indonezija ovom vakcinom započele kampanje vakcinacije. Sinovac takođe planira da isporuči 10 miliona doza vakcina državama Covax sistema.

Očekivana prodaja u 2021. godini se mjeri milijardama dolara, ali nije precizno definisano koliko. Sinovac kaže da ove godine može da proizvede više od milijardu doza. Cijena vakcine je 60 dolara za dvije doze u nekim kineskim gradovima. Indonežanski partner Bio Farma, koji je naručio najmanje 40 miliona doza, rekao je da bi lokalno koštao 27,20 dolara.

Dionice kompanije u proteklih godinu dana pale su za 21,6 posto.

Institut Gamaleja / Ruski fond za direktna ulaganja

Iako je još uvijek nije odobrio EU regulator, Mađarska i Slovačka kupile su rusku vakcinu Sputnik V. Ukupno ju je naručilo više od 50 zemalja, uključujući Iran, Alžir i Meksiko. AstraZeneca testira kombinaciju svoje vakcine od dvije doze sa Sputnjikom.

Očekivana prodaja u 2021. godini nije precizirana, ali je vjerovatno riječ o milijardama. Inženjeri se trude da masovno proizvode Sputnjik u Rusiji, ali RDIF, suvereni fond, rekao je prošlog mjeseca za Financial Times da je potpisao ugovore sa 15 proizvođača u 10 zemalja za proizvodnju 1,4 milijarde doza. Najavljeno je da će potrebne dvije doze van zemlje naplaćivati 20 dolara ili manje, ali će za Rusiju obezbijediti besplatno.

Novavax

Vakcina Novavax koristi mali fragment laboratorijski napravljene verzije Sars-CoV-2 proteina. Američka firma nada se regulatornom odobrenju u Velikoj Britaniji, SAD i drugim zemljama u prvoj polovini godine.

Kompanija istražuje vakcine više od 30 godina i nikada ranije nije imala odobreno cepivo. Do sada je dogovorena isporuka 300 miliona doza, uključujući Britaniju (60 miliona doza), EU, Kanadu i Australiju. Nada se da će proizvesti 150 miliona doza mjesečno i očekuje se da će biti jeftinija od konkurencije.

Prema Financial Timesu, kompanija se složila da naplati 3 dolara po dozi u Africi. Vakcina će se takođ praviti i u Stockton-on-Tees-u, na sjeveroistoku Engleske, a može se čuvati na temperaturi frižidera.

Očekivana prodaja u 2021. godini je “nekoliko milijardi dolara”. Na osnovu ovih poslova, Novavax je ove sedmice saopštio da vidi “potencijal za nekoliko milijardi dolara prihoda u narednih 12 mjeseci”. Ovo će rasti, jer Novavax očekuje da će moći da pravi 2 milijarde doza godišnje do sredine 2021. godine, zahvaljujući partnerstvu sa Serum institutom iz Indije.

Cijena akcija kompanije u proteklih 12 mjeseci je porasla za 1,128 posto, a najveći finansijski dobitak pripast će menadžerima fondova kao što su Vanguard i BlackRock, koji su najveći dioničari.

CureVac

CureVac očekuje objavljivanje rezultata kasne faze ispitivanja za svoju vakcinu CVnCov u aprilu i nada se da će dobiti odobrenje EU do juna. EU je unaprijed naručila 225 miliona doza sa opcijom kupovine dodatnih 180 miliona.

Za razliku od drugih mRNK vakcina, CureVac se može čuvati na temperaturi frižidera. Zajedno sa GSK, koji posjeduje skoro 10 posto njemačke kompanije, nastoje da razviju sljedeću generaciju cepiva za više novonastalih verzija Covid-19 u jednoj vakcini.

Očekivana prodaja u 2021. godini nije poznata, jer cijene još nisu otkrivene, ali očekuju profit. Kompanija sa Nasdak liste namjerava da proizvede do 300 miliona doza ove godine i 600 miliona do 1 milijarde doza 2022. godine. CureVac kaže da za njihovu vakcinu treba manje aktivnog sastojka od konkurencije, ali insistira da ne može da je ponudi po cijeni proizvodnje, jer investitori očekuju povrat novca.

Dionice ove kompanije skočile su za 45,5 posto, a najveći dioničar je njemački milijarder Dietmar Hopp, suosnivač softverske kompanije SAP. On posjeduje više od 80 posto CureVac-a, koji sada vrijede više od 12 milijardi dolara.