Subota, 08.05.2021.

Disney u aprilu gasi Blue Sky Studios

Petak, 12.02.2021. | Biznis | novinarka

Disney je odlučio da ugasi Blue Sky Studios koji je zaslužan za 13 animiranih filmova, među kojima su Ice Age franšiza i Ferdinand. Razlog za gašenje je ekonomske prirode. Zbog pandemije korona virusa, kompanija je tokom 2020. godine prijavila prihode od 11.8 milijardi dolara, što je za 42 procenta manje nego u odnosu na prethodnu godinu.

Gubici bez pokrića

Najveći pad ostvaren je u industriji zabavnih parkova, koji veći dio godine uopšte nisu radili, a taj gubitak nije uspio da pokrije ni Disney+ koji je poslovao bolje od očekivanja. Drugim riječima, kompanija je i dalje profitabilna, ali ne dovoljno, pa su riješili da skrešu troškove.

Zatvaranje Blue Sky Studios kompanije zakazano je za april i tada će 450 sadašnjih zaposlenih ostati bez posla. Disney je obećao da će pokušati da im pomogne tako što će neke od radnika prebaciti na druge poslove, a neke će pokušati da „progura“ na otvorene pozicije u drugim kompanijama.

Blue Sky Studio je osnovan 1987. godine. Deset godina kasnije, VIFX, Fox-ova kompanija za vizuelne efekte otkupila je većinski dio kompanije, nakon čega je 1998. godine studio dobio Oskara za kratki animirani film Bunny. Međutim, pravi veliki uspijeh dolazi 2002. nakon što su napravili Ice Age. U vlasništvo Disney-ja prešli su 2019. godine, nakon akvizicije kompanije 21st Century Fox

Tagovi: Biznis Disney