Ponedjeljak, 17.01.2022.

Porodica Rotšild: Bogati plemići obavijeni velom teorija zavjere

Nedjelja, 17.01.2021. | Biznis | Globus | Autor

Bendžamin Rotšild preminuo je u petak u 57. godini života od posljedica srčanog udara, a tu informaciju je jučer saopštila njegova porodica.

Bendžamin de Rotšild (1963-2021) bio je francuski bankar, na čelu “Edmond de Rotšild grupe” od 1997. godine. Bio je sin Edmonda Adolfa (1926-1997) i Nadin (1932-) Rotšild.

Studirao je na švajcarskom Institutu Florimon i posjeduje diplomu u biznis menadžmentu Peperdin univerziteta. Nakon studija radio je u porodičnim bankama u Kaliforniji, a 1989. godine vratio se u Evropu.

Samo prezime Rotšild oduvijek je sa sobom vuklo niz kontroverzi i misterija. Jedna od najbogatijih porodica na svijetu dugo je među prvima na listi najuticajnijih ljudi.

Kada počinje priča ove porodice?

Rotšildi su veoma bogata porodica, koja vodi porijeklo od Majera Amšela Rotšilda iz slobodnog grada Frankfurta u Svetom rimskom carstvu , koji je započeo svoje bankarsko poslovanje 1760-ih.

Godine 1816, četiri od pet sinova Majera Amšela Rotšilda dobili su austrijske plemićke titule. Peti sin, Nejtan, dobio je plemićku titulu dvije godine kasnije. Garantovana im je nasljedna titula barona 1822. godine. S tim u vezi, neki članovi ove porodice koriste članove “de” ili “von” ispred svog prezimena kako bi naglasili plemićko porijeklo. Ser Entoni de Rotšild je 1847. godine dobio plemićku titulu od Ujedinjenog Kraljevstva.

Ova porodica ima nekoliko “grana”, uključujući britansku, francusku, austrijsku i napolitansku.

Od kasnog 19. vijeka porodica je zauzela pritajeni položaj u javnosti, donirajući mnoge poznate posjede, ali i umjetnine u dobrotvorne svrhe i generalno izbjegavajući upadljivo prikazivanje bogatstva.

Tokom 19. vijeka, kada su bili na vrhuncu, Rotšildi su posjedovali najveće bogatstvo na svijetu, kao i najveće lično bogatstvo u savremenoj istoriji.

Bogatstvo porodice je, vjeruje se, opalo, usljed podjele između stotine potomaka.

Danas, poslovanja Rotšildovih obuhvataju širok spektar djelovanja – finansijske usluge, nekretnine, rudarstvo, energetiku, poljoprivredu, vinarstvo, ali i humanitarni rad.

Takođe, ukupno bogatstvo ove porodice danas se procnenjuje na 400 milijardi dolara, prema podacima sajta Celebrity Net Worth.

Teorije zavjere

Ipak – ono što je mnogima prva asocijacija kada se pomene ova porodica jesu svakako teorije zavjere koje je okružuju.

Više od dva vijeka, Rotšildi su bili predmet mnogih različitih teorija ovog tipa.

Najčešće su one koje uključuju tvrdnje da ova porodica kontroliše svjetsko bogatstvo i finansijske institucije, kao i da ima veliki uticaj na pokretanje ili sprečavanje ratova između vlada.

Ona najnovija govori o njihovoj zavjeri u vezi sa koronavirusom, a koja uključuje i mnoge druge poznate bogataše poput Bila Gejtsa.