Ponedjeljak, 20.09.2021.

Najgori pad prodaje automobila u Evropi u istoriji

Srijeda, 20.01.2021. | Biznis | Novinar

Prodaja automobila u Evropi opala je za skoro četvrtinu prošle godine jer je pandemija izazvala najgoru krizu koja je ikad pogodila ovu industriju.

Registracije novih automobila potonule su za 23,7%, ili 3 miliona vozila, na 9,9 miliona jedinica, pokazuju novi podaci koje je u utorak objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila. Rečeno je da su zaključavanja i druga ograničenja “imala neviđen uticaj na prodaju automobila širom Evrope”, prenosi AP.

Sva glavna tržišta zabilježila su dvocifreni pad, i to od 32,3% u Španiji, 28% u Italiji i 25% u Francuskoj. Njemačka je pretrpjela pad od 19%.

Decembarska prodaja bila je samo 3,3% niža u odnosu na prethodnu godinu, ali performanse su drastično varirale između tržišta. Italija i Španija su imale dvocifreni pad, Njemačka je zabilježila porast od 10% dok je Španija ostala na istom nivou.

Njemački Volkswagen izgubio je 3% tržišnog udjela, dok su dobit zabilježili PSA Peugeot i Fiat Chrysler – koji su u ponedjeljak službeno lansirani kao nova spojena kompanija – kao i Toyota.

(Biznis Info)

Tagovi: automobili