Nedjelja, 28.02.2021.

U augustu počinje izgradnja prve vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo

Subota, 20.02.2021. | Biznis | Najnovije | Autor

Izgradnja prve vjetroelektrane na području Kantona Sarajevo treba da počne u avgustu, čime bi se ovaj kanton priključio zajednici proizvođača energije iz obnovljivih izvora.

Vjetroelektrana “Ivan sedlo–Hadžići” investicione je vrijednosti oko 30 miliona evra i činilo bi je pet vjetroagregata jačine po pet megavata.

Kantonalni ministar privrede Adnan Delić potpisao je danas Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane “Ivan sedlo–Hadžići” sa direktorom kompanije “Sazlon vind enerdži BiH” Samirom DŽaferbegovićem, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Koncesija na izgradnju i korištenje je data na period od 30 godina, ranije potpisanim ugovorom između Vlade Kantona Sarajevo i ove kompanije.

Ističući da je interes Kantona proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u što većoj mjeri, Delić je rekao da vjetroelektrane nemaju štetnog uticaja na prirodu, a da proizvode energiju veće snage od one dobijene iz hidrocentrala.

“Ukoliko sve bude teklo po planu, vjetroelektrana bi mogla biti puštena u probni rad naredne godine, dok bi u pogon bila puštena 2023. godine”, najavio je DŽaferbegović.