Subota, 27.02.2021.

BiH peta najsiromašnija zemlja u Evropi u 2021.

Utorak, 23.02.2021. | Biznis | Novinar

Ekonomija Evropske unije druga je najveća ekonomija na svijetu iza Kine. Nekoliko je evropskih zemalja vrlo imućno i među najbogatijim je na svijetu, međutim, značajno se prosperitet razlikuje od zemlje do zemlje. Zemlje koje su ozbiljno pogođene padom Sovjetskog Saveza danas su najčešće najsiromašnije.

Kako je navedeno na sajtu worldpopulationreview.com BiH je peta najsiromašnija zemlja u Evropi.

Bosna i Hercegovina ima BDP po stanovniku od 5.674 američkih dolara. Najveći uzrok siromaštva u Bosni je naslijeđe rata. Prije rata i genocida, Bosna je bila klasificirana kao zemlja sa srednjim prihodima, a nakon sukoba između 1992. i 1995. godine, zemlja se nije vratila nakon više od 20 godina.

Uz to, radno sposobni muškarci bila su najveća skupina koja je stradala tijekom rata, što je dovelo do toga da su na čelu jednog od četiri domaćinstva žene. To uzrokuje pad u siromaštvo jer su žene manji postotak radne snage i često su manje plaćene od muškaraca.

Sjeverna Makedonija je šesta najsiromašnija zemlja u Europi. Nakon stjecanja neovisnosti 1991. godine, Sjeverna Makedonija pretrpjela je dramatične ekonomske promjene i postupno je poboljšavala svoje gospodarstvo. Trgovina čini oko 90% BDP-a zemlje. Unatoč politikama koje je vlada uspješno provodila, Sjeverna Makedonija još uvijek ima visoku stopu nezaposlenosti od oko 16,6%. Najviša stopa nezaposlenosti bila je 38,7%. BDP po stanovniku sjeverne Makedonije iznosi 5.442 američkih dola

BDP po stanovniku Srbije iznosi 5.900 američkih dolara. Početkom 2000-ih Srbija je doživjela osam godina gospodarskog rasta do globalne recesije 2008. godine. Gospodarstvo Srbije ušlo je u recesiju 2009. godine, što je uzrokovalo negativnu stopu rasta od -3% u 2009. godini i -1,5% u 2012. godini, što je uzrokovalo zemlju javni dug udvostručiti na 63,8% BDP-a.

Oko 25% Srba osiromašeno je. Prirodne katastrofe, poput poplava i potresa, također su znatno usporile gospodarski napredak bilo koje zemlje.

Najsiromašnija zemlja Evrope je Moldavija, a zatim slijede Ukrajina, Kosovo i Albanija prije BiH.

(RAPORT)