Srijeda, 14.04.2021.

Turska će graditi svemirsku luku u Somaliji kao dio svemirskog programa od milijardu dolara

Četvrtak, 25.02.2021. | Biznis | Najnovije | Autor

Turska bi mogla uspostaviti svemirsku luku u Somaliji s investicijom od 350 miliona američkih dolara u okviru svog svemirskog programa u nastajanju koji će koštati više od milijardu dolara.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan najavio je planove ove zemlje da sleti na Mjesec do 2023. godine na konferenciji za novinare ranije ovog mjeseca tokom ceremonije inauguracije Nacionalnog svemirskog programa.

“Naš prvi cilj je sletjeti na Mjesec do 2023. godine odnosno stote godišnjice Republike Turske. Vjerujem da će turski inženjeri uspjeti izvršiti ovu misiju,” rekao je, prenosi turski Daily Sabah.

Izvještaj u MEE, pozivajući se na turski izvor, kaže da vlada planira izgraditi platformu za lansiranje rakete u Somaliji. Afrička zemlja već je domaćin najveće turske vojne baze za obuku i uživa u sjajnim odnosima s Ankarom na svim poljima od 2011. godine.

„Vladin nacrt projekta sugerira da bi uspostavljanje i održavanje svemirske luke u Somaliji koštalo više od 350 miliona dolara. Vlada takođe namjerava dodijeliti bespovratna sredstva za turske doktorante za odlazak u inostranstvo na studije astrofizike, a osigurat će sredstva za istraživanje i razvoj za turske univerzitete, ukupno oko 150 miliona dolara “, napominje se u članku MEE.

Dobri odnosi

Tursko-somalijski odnosi doživjeli su veliki uspjeh tokom godina, a kao dio njihove strateške saradnje Turska je obučila trećinu somalijskih vojnih snaga.

Uz vojnu saradnju, dvije zemlje također su partneri u zdravstvu, obrazovanju i drugim inicijativama.