Ponedjeljak, 20.09.2021.
In

Film ‘Tabija’ na filmskom festivalu u Berlinu

Utorak, 09.02.2021. | In | Autor

Film govori o Sarajliji Faruku, još uvijek tinejdžeru, koji pokušava da se dokaže lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega.

Dugometražni igrani film “Tabija“ bosanskohercegovačko-kanadskog redatelja Igora Drljače uvršten je u službenu selekciju 71. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u okviru programa Generation 14 Plus.

Film govori o Sarajliji Faruku, još uvijek tinejdžeru, koji pokušava da se dokaže lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega. Sve se mijenja kada upozna i zaljubi se u Monu. Tabija bi mogla biti bajka – momak upoznaje djevojku – ali i početak more, i za Faruka i za Monu.

Film je nastao  u koprodukciji producentske kuće SCCA/pro.ba iz Sarajeva i Time Lapse Picture iz Toronta, Kanada uz financijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, te fondova Telefilm, Ontario Creates i Eurimages.

Uloge u filmu “Tabija” ostvarili su Pavle Čemerikić, Sumeja Dardagan, Jasmin Geljo, Kerim Čutuna, Alban Ukaj, Jelena Kordić Kuret, Bilal Halilović, Irena Mulamuhić, Hasija Borić, Farah Hadžić, Ermin Bravo, Dragana Varagić, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović, Maja Saklić, Sanin Milavić, te u svojoj posljednjoj filmskoj ulozi nedavno preminuli glumački velikan Dragan Jovičić.

Autorsku ekipu filma pored scenarijste i reditelja Igora Drljače, čine direktor fotografije Erol Zubčević, montažerka Ajla Odobašić, kompozitor Casey MQ kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, kasting direktorica Timka Grin.

Producenti filma su Adis Đapo, Amra Bakšić Čamo, Albert Shin, Igor Drljača, Borga Dorter i Jordan Barker – piše Bljesak Info.

Tagovi: Berlin film Tabija