Četvrtak, 25.02.2021.
In

Sočan, mekan, mirisan i zdrav – Napravite kolač od mrkve!

Ponedjeljak, 22.02.2021. | In | Autor

Sočan, mekan, mirisan i zdrav – isprobajte brz i jednostavan recept za ukusan kolač od mrkve! Iako je riječ o povrću, mrkva je izrazito slatka, zbog čega je idealna za dodavanje u kolače, a uz to tijesto čini savršeno mekim i sočnim. Orasi ovom kolaču daju posebnu aromu, a glazura predivan izgled. Ovo je jedan od onih recepata koji će ti uvijek dobro uspjeti, pa krenimo s pripremom!

Sastojci:

4 kašike naribane mrkve
2 kašike cjelovitog pšeničnog brašna
2 kašike praška za pecivo
1 mala kašika sode bikarbone
½ kašike soli
1 kašika cimeta
¼ kašike mljevenog đumbira
1 ½ šolje smeđeg šećera
¾ šolje grožđica
½ šolje sjeckanih oraha
1 šolja nezaslađenog soka od jabuke
1 šolja ulja uljane repice

Glazura

⅓ šolje maslaca ili margarina
⅓ šolje kremastog sira ili svilenog tofua
⅓ šolje šećera u prahu ili nekog drugog zaslađivača
1 kašika ekstrakta vanilije

(Umjesto ovakve glazure kolač se, primjerice, može preliti i tamnom čokoladom s uljem naranče).

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 º C.

U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke.

Dodajte jabuke, ulje, mrkvu i grožđice, i miksajte dok se sve dobro ne poveže.

Ulijte u podmazanu tepsiju i pecite 40-45 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.

Neka se kolač hladi u posudi oko 10 minuta, a zatim ga lagano okrenite na stalak za hlađenje. Neka se ohladi u potpunosti prije glazure.

Da bi se napravila glazura, smiksati na srednjoj brzini maslac i sir. Dodati sav šećer za glazuru i nastaviti tući dok smjesa ne bude glatka i kremasta.

Dodati vaniliju te ponovno promiješati.

Staviti kolač u frižider.

Prijatno!