Četvrtak, 25.02.2021.
In

U Sarajevu danas premijera bosansko-francuskog filma “Te mračne noći”

Utorak, 23.02.2021. | In | Autor

Igrani film “Te mračne noći” reditelja Francoisa Lunela, u bosansko-francuskoj koprodukciji, bit će premijerno prikazan danas u Sarajevu u kinu Meeting Point.

Naredna projekcija će biti sutra, 24. februara.

Premijeru organiziraju Francuski institut i Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini.

Objašnjavajući siže filma, režiser je podsjetio na njegov boravak u Sarajevu svih ratnih godina, kada je svjedočio koliko se žene bore za “normalni“ život u ekstremnim okolnostima i očuvanje svega što je iole pozitivno u njihovom svjetonazoru.

Po završetku rata, Lunel je otišao pa se 1999. godine opet vratio u Sarajevo i tada čitao u novinama o ženi koja je u džepu odjeće poginulog muža našla papirić koji će joj uzburkati život.

Režiser je u filmu “Te mračne noći” progovorio upravo o takvoj ženi koja usred ekstremno brutalnog rata, u donesenoj joj odjeći supruga, borca poginulog na ratnoj liniji, pronalazi paklicu cigareta obmotanu parčetom papira s ispisanom porukom koja će poremetiti njenu svakodnevicu i usred rata je baciti u dilemu – da li je prevarena žena?

Tako će ona dospjeti u paradoks privatnog košmara i ekstremno teških spoljnih okolnosti u kojima mora odgajati maloljetnog sina i nadasve ostati “normalna“.

Francois Lunel je na današnjoj pres-konferenciji kazao da se ovom temom pozabavio jer generalno smatra da kinematografija nije posvetila dovoljno pažnje o temi – žena tokom samog rata.

Glumica iz njegovog filma Nina Đogo govorila je o posvećenosti glumaca i kompletnog tima prilikom rada na filmu, za razliku od njenih vanjskih iskustava da akteri realiziraju uloge poslovično, ali ne unose emocije u cijeli posao.

“Ovdje je drukčije, to je specifično, radimo kao da nam je prvi i zadnji put, a kad vidimo finalni proizvod, srce je kao kuća”, rekla je ova glumica.

Također je kazala da se film “Te mračne noći” bavi ženom fokusiranom na lični emotivni problem usred rata, u ekstremnim okolnostima.

Nedim Lakača je u ostvarenju “Te mračne noći” prvi put ikada igrao na filmu te je ispričao da se desetak godina prije poznavao s režiserom, ali kad mu je ponuđena uloga, bio je iznenađen. Lunel je, međutim, u zamišljenoj ulozi vidio isključivo njega iako po vokaciji nije glumac.

“Mislim da je ipak sve urađeno kako treba”, kazao je Lakača uoči sutrašnje premijere.

Na pres-konferenciji se obratio i direktor Francuskog instituta u BiH Jean Christophe Thiabaud rekavši da je ovaj francusko-bosanski film novi dokaz odličnih odnosa dviju zemalja i na polju kinematografije.

Režiser Lunel je jedan od Francuza iz Sarajeva koji 20-30 godina pomaže odnose dviju kultura i naroda, kazao je između ostalog Thiabaud.