Utorak, 15.06.2021.
In

Povodom Dana bijelih traka: Večeras online izložba “Gdje je”

Ponedjeljak, 31.05.2021. | In | Autor

U povodu obilježavanja Dana bijelih traka, a pod motom “Stop negiranju genocida”, večeras će na društvenim mrežama i platformama Festivala MESS u 18 sati bit će emitovana izložba fotografija “Gdje je”, fotografa Fabricea Dekonincka.

Ovaj rad je dijelom Dekoninckovog dugogodišnjeg projekta “Između strahova i nade” kroz koji dokumentuje posljedice genocida u Bosni i Hercegovini. Ova video izložba obuhvata fotografije snimljene širom BiH, a sa posebnim osvrtom na Srebrenicu.

Naslov izložbe “Gdje je” podsjetnik je i na činjenicu da se u našoj zemlji još uvijek traga za preko 7.000 nestalih osoba, a od kojih je veliki dio njih sa prijedorske općine. Autor je ovu izložbu posvetio Jovanu Divjaku.

Inače, francuz Fabrice Dekoninck dokumentarni je fotograf uključen u dokumentovanje kulturnih promjena i savremenih pitanja, a s glavnim fokusom na naslijeđe ratova i njihov uticaj na današnju organizaciju društva. Snimanje tragova prošlih ili nedavnih sukoba i razumijevanje njihovog odnosa prema sadašnjosti pokreće njegovo fotografsko djelo.

Historija i njeno glavno sredstvo, sjećanje, ključni su u njegovom pristupu dokumentovanju sadašnjosti. Njegov se rad trudi nadići zamrznute statistike koje, nažalost, često karakterišu sukob i usredotočuje se na pojedinačne priče, priče preživjelih, koje moraju nastaviti s teretom vlastitog pamćenja.

Od 2020. godine Fabrice je uključen u dugoročni projekt “Između strahova i nade”, fotografsko djelo koje dokumentuje posljedice genocida u Bosni i Hercegovini, a J.U. MES namjerava njegov rad prezentovati i u narednim godinama u okviru programa Modul Memorije.

Izložbu će biti moguće pogledati na Facebooku i YouTubeu Festivala MESS.