Subota, 28.11.2020.

Imate li osjećaj da vam dlačice ljeti brže rastu? Stručnjaci otkrivaju zašto je to tako

Utorak, 04.08.2020. | Lifestyle | Autor

Baš kad nam se čini da smo uklonili sve neželjene dlačice s tijela, nakon nekoliko dana, one su opet tu…

Proces uklanjanja dlačica, pogotovo tokom ljeta, može se činiti kao da mu nikad nema kraja. Bez obzira na to brijete li se, koristite li vosak ili praktikujete neku treću metodu, već nakon nekoliko dana javlja se onaj osjećaj kao da ste opet na početku. Nekad nam se čak čini da dlačice ljeti rastu brže nego u ostatku godine, a stručnjaci su objasnili je li to moguće.

Za početak, za Bustle su rekli kako nema standardnog “da” ili “ne” odgovora, odnosno svaki odgovor zahtijeva obrazloženje. Naime, stručnjaci kažu da neka istraživanja pokazuju da dlačice tokom ljeta rastu brže, no još uvijek nema dovoljno dokaza koji bi to potvrdili. Dermatolozi za Bustle tvrde da je moguće da toplina uzrokuje bolji protok krvi, što poboljšava cirkulaciju, a samim time se povećava i protok hranjivih sastojaka koji dolaze do folikule dlake, pa ona može brže rasti. 

Još jedan razlog za mišljenje da dlačice ljeti brže rastu može doći i s psihološke strane – u ljetnim danima ljudi imaju tendenciju više pokazivati golu kožu zbog vrućine, zbog čega lakše i brže primijete nove dlačice na tijelu pa lako postanemo svjesni i najmanje, milimetarske dlačice.