Utorak, 21.09.2021.

Zašto se bebe ritaju u stomaku

Nedjelja, 07.06.2020. | Lifestyle | Najnovije | Novinar

Spontani pokreti u ranoj fazi razvoja, objašnjava jedan od istraživača, zahtjevaju odgovore iz spoljašnje sredine, koje beba memoriše i na taj način se spaja sa okružanjem.

Mnoge trudnice tvrde da mogu prepoznati karakter djeteta na osnovu toga kako se i kada beba pomjera dok je u stomaku. Međutim, sada je dokazano zašto se bebe uopšte pomjeraju. Najnovije naučno istraživanje je dokazalo da moždani talasi koji uzrokuju pomjeranje beba u maternici, odnosno pomjeranje njihovoh udova, u stvari služe bebi da se orijetnira u prostoru i stvara joj ranu vezu sa spoljašnjom sredinom.

Naučnici su posmatrali 19 novorođenčadi i njihovo prvo ponašanje nakon rođenja i došli su do zaključka da ritanje beba nije nimalo slučajno, već da zapravo one tako upoznaju svijet oko sebe. Spontani pokreti u ranoj fazi razvoja, objašnjava jedan od istraživača, zahtjevaju odgovore iz spoljašnje sredine, koje beba memoriše i na taj način se spaja sa okružanjem. Ovako moždano mapiranje je tipično za neke životinje, kao što su pacovi.


Studija se fokusirala na prijevremeno rođene bebe čiji razvoj se nastavlja istim tempom bez obzira što su izašle iz maternice. Naučnici su uporedili svoje nalaze sa istraživanjima koje su se bazirale na životinjama i koje su pokazale da tek rođeni mozak emitira alfa-beta talase u okviru nervnog sistema. Naišli su na podudaranje. Ovi talasi omogućavaju mozgu da memoriše nove osobine spoljašnje sredine.

Na taj način, bebe počinju od ranog razvoja da raspoznaju faktore iz okruženja, ali počinju i polako da upoznaju sebe u okviru spoljašnje sredine. Do sada nije bilo poznato kada beba počinje da pravi mapu u glavi, a najnoviji nalazi ukazuju da se to dešava dok je još u maternici. Tokom REM faze pri spavanju ovo mapiranje okoline je pojačano.

Alfa-beta talasi se javljaju u trećem trimestru trudnoće i kako ona odmiče oni postepeno slabe, jer bebe prave pokrete koje su već uradile ranije i mapiranje je već završeno. Dakle, ako se pitate zašto su bebe najaktivnije tokom sedmog mjeseca trudnoće, to nije zato što još uvijek imaju prostora, već zato što ispituju svijet oko sebe, tvrde istraživači.

(Avaz.ba)

Tagovi: bebe roditelji