Ponedjeljak, 01.03.2021.

9 znakova da se debljate zbog štitne žlijezde: Javljaju se još i ovi simptomi!

Utorak, 02.02.2021. | Lifestyle | Autor

Ako ste nabacili nekoliko kilograma viška, to može biti zbog nezdravih navika u ishrani i nedovoljno fizičke aktivnosti, ali može biti i rezultat usporenog rada štitne žlijezde, koji se stručno naziva hipotireoza. Kod ovog stanja, štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona koji su tijelu neophodni da bi pravilno funkcionisalo, što rezultira problemima sa metabolizmom.

Hipotireoza je mnogo češća nego što možete da zamislite. Čak 4.6 odsto američke populacije pati od hipotireoze, a vjeruje se da nekoliko miliona ljudi pati od ovog stanja, a da pritom nije ni svjesno.

Simptoma hipotireoze ima puno, a gojenje je jedan od najčešćih.

“Pacijenti sa hipotireozom imaju usporen metabolizam generalno, i primjećuje se i redukcija u radu bazalnog metabolizma“, kaže endokrinolog Rešmi Srinat iz čuvene njujorške zdravstvene organizacije Maunt Sinaj.

“Ovo stanje može dovesti do promjena u načinu kako tijelo troši energiju. Sa slabijim metabolizmom, ljudi se goje čak i ako ne mijenjaju način ishrane. Kod nekih je u pitanju višak masnoća, ali često dolazi i do zadržavanja tečnosti“, dodaje doktor.

Ako patite od hipotireoze, lako možete da se gojite čak i uz pravilnu ishranu i redovno vežbanje. 

Pošto se prvi simptomi hipotireoze lako mogu maskirati kroz “sasvim uobičajene” simptome koji se javljaju svakodnevno, mnogi slučajevi ostaju neidentifikovani ili zamijenjeni drugim poremećajima. 

Štitna žlijezda je žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u osnovi vrata. Luči dva važna hormona koji kontrolišu glavne tjelesne funkcije (kako tijelo koristi energiju, reguliše temperaturu i vari hranu), i organe (uključujući i srce, mozak, jetru, bubrege i kožu).