Utorak, 02.03.2021.

Kada dijete treba prvi put posjetiti stomatologa

Utorak, 09.02.2021. | Lifestyle | novinarka

Uvijek se postavlja pitanje kada bi dijete trebalo prvi puta posjetiti stomatologa, a to je zapravo period oko prve godine djetetova života. Kako su mliječni zubi jednako važni kao i trajni bitno je shvatiti da briga o njima mora biti kao da su za cijeli život, a to znači da roditelji prvi moraju biti svjesni te činjenice i voditi brigu o njima. Potrebno je redovno prati zube ujutro i navečer i redovno posjećivati stomatologa svaka 3 mjeseca, čija je zadaća preventivnim metodama spriječiti nastanak karijesa.

Najvažniju ulogu imaju roditelji

Prije prve posjete dijete bi trebalo pripremiti tako da mu objasnite kamo ide i što će se tamo raditi. Kod prve posjete stomatologu djeca se upoznaju s okolinom i s osobljem i cilj je te prve posjete da se djetetu ulije povjerenje i približi kako bi se svakoj sljedećoj posjeti veselio, a ne da mu ona predstavlja traumu. U tome najvažniju ulogu imaju roditelji koji bi s pozitivnim stavom i vlastitim primjerom trebali utjecati na cjelokupni dojam.

Cilj preventivne terapije

Mliječni zubi se po svojoj građi ne razlikuju od trajnih pa bi ih jednako tako trebalo čuvati i brinuti se o njima, što znači da ako je na mliječnom zubu prisutan karijes onda se on jednako popravlja kao i trajni. Međutim cilj preventivne terapije nije popravljanje karijesa, već preventivnim metodama djelovati da do karijesa ne dođe. U tom smislu uloga doktora dentalne medicine je i educirati roditelje kako i na koji način održavati oralnu higijenu kako bi incidencija karijesa bila što manja.

Tagovi: Stomatolog