Utorak, 15.06.2021.

Da li je loš brak ili loša faza?

Četvrtak, 10.06.2021. | Lifestyle | Najnovije | novinarka

Razvod može biti korisna stvar za supružnike, pogotovo za one koji imaju djecu, ali prije svega je jako važno shvatiti da li živite u stvarno lošem braku ili ste trenutno u lošoj fazi koja se može popraviti. 

Šta je loš brak? Loš brak je svaki brak u kojem se jedno ili oboje ne osjećaju srećno i ispunjeno. Brak u kojem su više zastupljene svađe nego razumjevanja… Brak u kojem se više nervirate nego što se grlite… Sve što ne izaziva dobar osjećaj u vama – nije dobro.

Ako je prošla godina dana ili više a vaša se osjećanja ne mijenjaju, i dalje ste nesrećni, onda živite u lošem braku. Loša faza je kraća i prolazna. Ona obično ne traje duže od godinu dana. Ako ste pokušali dati sve od sebe, pokušali dati kompromis, pokušali sebe natjerati da se ponašate i ophodite bolje u čitavoj situaciji, ali jednostavno ne uspjevate – živite u lošem braku. 

Ako živite u lošem braku to bi mogao biti pokazatelj da ste pristali na manje nego što zaslužujete i da ne vidite svoju vrijednost. Sada kada znate razliku između lošeg braka i loše faze znate šta vam je činiti. Na lošoj fazi se može poraditi, a na lošem braku nažalost teško. 

Što zahlađenje među partnerima duže traje to su manje šanse da će ponovo funkcionisati. Brak u kojem su odnosi trajno poremećeni (lošim načinom komunikacije, svađama, nerviranjem, kontriranjem…) se obično nikada ne poprave. U takvim odnosima jedna sitnica dovodi do žestoke svađe. 

U takvom braku ne vrijedi duže ostajati. Ako niste spremni okončati svoj brak, posljednja šansa koju sebi možete pružiti jeste bračna terapija. Možete je zakazati kod psihologa ili terapeuta koji je specijalizovan na tom polju, piše Pult24.