Ponedjeljak, 08.03.2021.

SFF: Bosanski ćilim i ove godine će krasiti trg ispred Narodnog pozorišta

Srijeda, 12.08.2020. | Film | Magazin | Autor

Sarajevo Film Festival počinje za dva dana, a ispred Narodnog pozorišta postavljen je bosanski ćilim. Za razliku od prošle godine, kada su mnogi učesnici i posjetitelji SFF-a prošetali ćilimom, to ove godine neće biti slučaj zbog pandemije koronavirusa. Ipak, zbog same tradicije ćilim će i ove godine krasiti trg ispred Narodnog pozorišta koji je simbolično postavljen.

Ćilim koji spaja tradicionalno i savremeno odražava kulturu Bosne i Hercegovine, podsjetio je sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka.

“U saradnji i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, prepoznatljivi simbol najvećeg filmskog festivala u jugoistočnoj Evropi je i ove godine postavljen ispred Narodnog pozorišta i u ovom trenutku šalje snažnu poruku u svijet. Simbolizira zajednički putokaz, ali i putokaz za budućnost. Danas, u uslovima koje diktira prisustvo koronavirusa zbog kojeg je cijeli SFF orijentisan na online izdanje, taj nam je motiv potrebniji više nego ikad”, poručio je Skaka na svom Facebooku profilu.

Na prošlogodišnjem jubilarnom 25. Sarajevo Film Festivalu, predstavljen je novi crveni tepih kao spoj tradicionalnog i…

Posted by Abdulah Skaka on Wednesday, August 12, 2020

Ulaznice za online Sarajevo Film Festival su već u prodaji. Festival će početi 14. augusta premijerom filma bosanskohercegovačkog režisera Pjera Žalice “Koncentriši se, baba”. Bit će upriličene tri svjetske premijere, a dio Festivala će biti i u Mostaru. Trajat će do 21. augusta.