Ponedjeljak, 08.03.2021.

Ove godine u online izdanju: Svečano otvoren 26. Sarajevo Film Festival

Petak, 14.08.2020. | Film | Magazin | Najnovije | Vijesti | Autor

Pripremio: Hazim Okanović

Dvadesetšesto izdanje Sarajevo Film Festivala večeras je svečano otvoren u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Online publiku su pozdravili direktor festivala Mirsad Purivatra, reditelj filma „Koncentriši se, baba“ Pjer Žalica te voditeljica ceremonije otvorenja Belma Salkunić.

Direktor Purivatra je na samom početku kazao kako SFF tradicionalno otvaraju mladi i perspektivni bh. glumci i glumice te kako je ove godine čast pripala Belmi Salkunić.

SFF ove godine u 14 festivalskih programa donosi 187 filmova iz 56 država. Čak 44 filma će na festivalu imati svoje svjetske premijere, dok će osam od njih imati međunarodne premijere.

Purivatra je istakao kako se još jednom pokazalo da je kultura u trenucima krize najranjivija kada je riječ o njezinoj proizvodnji, al i najznačajnija kada je u pitanju održavanje temeljnih društvenih vrijednosti.

Kako bi publika mogla pratiti program ovogodišnjeg festivala, uvedena je platforma ondemand.sff.ba. Putem nje mogu se pratiti filmovi kao i drugi sadržaji kao što su razgovori sa autorima, Masterclassovi i drugi susreti koji prave razliku između standardnih platformi i jednog pravog filmskog festivala. 

Ovogodišnje izdanje SFF-a otvorio je film Pjera Žalice koji govori o smrti Jugoslavije a nosi naziv „Koncentriši se, baba“. 

Tagovi: 26.SFF