Četvrtak, 22.10.2020.

Počelo snimanje prve web serije za mlade u BiH “Podrugljivci”

Nedjelja, 18.10.2020. | Kultura | Magazin | Novinar2

Snimanje serije “Podrugljivci”, prve web serije za mlade u Bosni i Hercegovini, počelo je jučer na Boračkom jezeru u Konjicu, a trajat će do 24. oktobra. Serija, čiji je koproducent Omladinska novinska asocijacija (ONA), govori o načinu na koji se mladi ljudi suočavaju s prošlošću u liku vlastitih očeva, te prati njihovo promišljanje, razgovor i djelovanje koje ih u konačnici dovodi do mirnog rješenja problema.

Autorski tim serije čine redateljica Nejra Latić-Hulusić, scenarista Anes Osmić i producent Vuk Vuković, a u glavni ulogama su mladi ljudi, srednjoškolci i studenti.

U seriji se, u sporednim ulogama, pojavljuju i već poznata glumačka imena u Bosni i Hercegovini, među ostalima Alma Tanović, Lana Zablocka, Minka Muftić, Maja Salkić i drugi. Svi oni su željeli podržati ovaj omladinski projekt.

“Omladinska novinska asocijacija u BiH prvi put podržava jedan takav projekt i učestvuje u koprodukciji, što smatramo sjajnom prilikom za rast i razvoj Asocijacije, te pružanje prilike mladim ljudima, unutar ONAuBiH-a, da se okušaju u novim aktivnostima i upoznaju sa svim procesima koji prethode premijeri filma ili serije”, saopćili su iz te asocijacije te dodali kako će, prema planovima, serija premijerno biti prikazana u januaru naredne godine.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci Laboratorije mira, organizovane od strane Fondacije Mozaik i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija, uz novčanu podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini, te zahvaljujući finansijskoj podršci Fondacije Schuler Helfen Leben (SHL), stoji u saopćenju.