Subota, 06.03.2021.

Okončano 26. izdanje SFF-a: Srce Sarajeva za najbolji film dobio je “Exile”

Četvrtak, 20.08.2020. | Film | Magazin | Najnovije | Autor

Pripremio: Hazim Okanović

U Sarajevu su dodijeljene nagrade Srce Sarajeva najboljim rediteljima i glumcima te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima a koji su prikazani u okviru Takmičarskog programa 26. izdanja Sarajevo Film Festivala.   

Srce Sarajeva za Najbolji film osvojio je “Exile” reditelja Visara Morine. Za najboljeg reditelja ovogodišnjeg festivala proglašen je Ru Hasanov za film “The Island Within”, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Marija Škaričić za film “Mare”. Vangelis Mourikis je proglašen za najboljeg glumaca 26. izdanja SFF-a za film “Digger”.

Za najbolji kratki film proglašen je „Antiotpad“ reditelja Tina Žanića dok je za najbolji studentski film Srce Sarajeva dobio je „The Great Istanbul Depression“ rediteljice Zeynep Dilan Suren. Reditelj Michel Franco i glumac Mads Mikkelsen dobili su počasno Srce sarajeva dok je nagradu Audentia dobio film „Garage People“ Natalije Yefimkine.   

Za najbolji dokumentarni film proglašen je „Merry Christmas“ reditelja Mladena Kovačevića, a posebnu nagradu žirija dobio je film „Holy Father“ reditelja Andreia Dascalescua. Reditelj Rade Ciornicica za film „Acasa, My Home“ dobio je nagradu Human Rights.

Tagovi: 26.SFF