Ponedjeljak, 01.03.2021.

Cijela stara Jugoslavija uglas je pjevala ove pjesme, a one su posvećene posebnim ženama

Petak, 19.02.2021. | Magazin | Muzika | Najnovije | Autor

Pjesme ogoljuju dušu, riječi, misli, osjećanja pretočene u riječi otkrivaju najintimnije stvari. Većina najljepših pjesama su nastale zahvaljujući ženama, koje su bile inspiracije poznatim pjevačima poput Aresana Dedića, Milana Mladenovića… a iza njih se kriju tužne istine. 

“Tu noć kad si se udavala”, Prljavo kazalište

Baš kao što pjesma kaže “postoje neki drugi svjetovi” tako postoje i neke druge priče o tome šta se krije iza jednog od najvećih hitova Prljavog kazališta. U svim verzijama glavnu ulogu ima član benda Jasenko Houra koji je imao djevojku koja je trebalo da ga čeka po povratku iz vojske. Kada se Houra vratio kući saznao je da imaju zakazanu svirku za vjenčanje za koje se ispostavilo da je njeno. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji. Ista priča sa malo drugačijim i tragičnijim krajem našla se kao druga verzija ove pjesme, jer se prema navodima djevojka ubila u trenutku kada je vidjela svog bivšeg momka.

“Bacila je sve niz rijeku”, Indeksi

Kultna pjesma Indeksa o kojoj su svi vrlo vjerovatno čuli već ispričanu priču koja stoji iza nje. Govori o ljubavi Davorina Popovića i djevojke iz Sarajeva koja ja zatrudnila, ali odlučila da prekine trudnoću iako je on želio da se vjenčaju. Dalji navodi ukazuju na to da je godinama kasnije Davorin na koncertnoj turneji u Švedskoj ugledao tu istu djevojku u publici, nakon čega je prekinuo nastup kako bi sišao u publiku. Međutim, uzaludno je tražio nju koja je nestala baš kao i godinama ranije.

“Srce”, EKV

Jedan od najvećih bendova iz stare Jugoslavije izazivao je kontroverzna pitanja za svaku od svojih pjesama, među kojima se posebno izdvaja numera “Srce” posvećena bivšoj djevojci osnivača benda Milana Mladenovića, a koja je preminula od posljedica konzumiranja heroina.

“Ena”, Haustor

Različite verzije istinitog događaja o ovoj pjesmi se pojavljuju, a jedna od njih uključuje i slavnu preminulu glumicu Enu Begović, za koju se vjeruje da je bila u vezi sa pjevačem Haustora Darkom Rundekom, a koja mu je pomagala da se izvuče iz pakla droge. Druga verzija govori o tome kako je riječ o anonimnoj istoimenoj djevojci, koja je otišla za Kanadu nakon što nije uspjela da mu pomogne.

“Ne daj se Ines”, Arsen Dedić

Uprkos tome što mu je najveća muza i životna saputnica bila Gabi Novak, Arsen je jednom prilikom izjavio kako su sve njegove ljubavi ostale i njegove drugarice, zbog čega nije imao problem da otvoreno govori o njima i posvećuje im pjesme. Za vrijeme liječenja u Padovi 1969. godine pronašla ga je čuvena Ines. Danas je ona sreć+tno udata i ima odrasle kćerke, koje su ujedno bile i glavne inicijatorke da se njihova majka javi Arsenu kada su saznale da je ona ta čuvena Ines iz pjesme.

“Usne vrele višnje”, Branimir Džoni Štulić

Poznat po pisanju pjesama za svoje devojke, Džoni je slavnu “Usne vrele višnje” posvetio tadašnjoj “djevojci Iz Hrvaca” za koju se ispostavilo da je riječ o Snježani Banović, pozorišnoj rediteljki i bivšoj direktorki drame Hrvatskog narodnog pozorišta. Bili su zajedno nekoliko godina, a kada je odlučio da je pozove u Holandiju sa njim, odbila ga je rekavši da ima drugog momka. Otud i sva inspiracija za tekst i emociju proživljenu uslijed odbijanja.

“Ostani đubre do kraja”, Riblja čorba

Jedna od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki Biljana Nevajda Šević bila je neko vrijeme u vezi sa frontmenom grupe “Riblja čorba” Borom Đorđevićem. Kada ga je jednog dana pozvala da se oproste, jer je odlučila nastaviti svoj život u Sarajevu povrijedila je pjevača, koji je za šankom u kafiću gdje su se pozdravili napisao pjesmu koja je i danas jedna od najpoznatijih ove grupe. I za drugu veliku pjesmu “Dva dinara druže” inspiraciju je pronašao u njoj, koja ga je kako stihovi kažu “opet napravila volom”.

“Selma”, Bijelo dugme

Jedan od najvećih hitova sa prostora bivše republike i ujedno jedna od uvrštenih pjesama u “Panoramu bosanskohercegovačke poezije” 1961. godine govori o velikoj ljubavi, Vlade Dijaka koji je volio tada šesnaestogodišnju Selmu iz Zenice. Međutim, o toj ljubavi tada nije govorio, već je samo želio provesti svaki trenutak u njenoj blizini, iskazujući joj ljubav na svoj način. Jednoga dana na polasku u školu u Sarajevo srela ga je na putu do željezničke stanice. Ponudio joj je svoju pomoć u nošenju kofera i dobacio joj kada je sjela pored razbijenog prozora kultni stih “Ne naginji se kroz prozor”. Za pjesmu je saznala tek 1962. godine kada je u novinama njen otac pročitao stihove, a Selmi ju je, nakon 38 godina, u jednoj emisiji otpjevao Željko Bebek.

“Jelena”, Bolero

Kada saznate šta se krije iza stihova “Nismo svi iz ljubavi stigli na ovaj svijet…” suze će vam same poći na oči. Osnivač kultne sarajevske grupe Bolero, Miroslav Mišo Bartulica, pjesmu “Jelena” napisao je o svojoj majci, koja ga je ostavila u sirotištu.

“Milena”, Arsen Dedić

– Bila sam muza Arsena Dedića – rekla je jednom prilikom Milena Dravić, koja je Arsena ugostila u emisiji “Obraz uz obraz”, koju je vodila sa svojim suprugom Draganom Nikolićem. Kasnije su se sprijateljili, pa su snimili i duet “Pesma o novcu”.

– Ganuta sam jer sam bila inspiracija Arsenu za pjesmu – rekla je svojevremeno Dravićeva, a zbog “njene” pjjesme tih godina je i Milenino ime postalo najpopularnije ime za novorođene devojčice u Jugoslaviji.

“Danka”, Toma Zdravković

Toma Zdravković bio je poznat po tome što voli kafane ali i žene. Tako je imao period i kad je bio zaljubljen u preminulu voditeljku Danku Novović, kojoj je napisao i pjesmu koja nosi njeno ime. Danka je često govorila o tome kako je godinama bila ljuta na Tomu.

– Bili smo prijatelji i mrzila sam da me povezuju sa ljudima sa estrade kada je ljubav u pitanju jer su sve to za mene samo prijatelji i poslovni partneri. Baš zato sam se i ljutila na Tomu kada sam čula da mi je posvetio pjesmu – rekla je jednom prilikom Danka, koja je u nekom trenutku ipak oprostila Zdravkoviću, a pomirenje je palo u kafani sa prijateljima.