Utorak, 27.07.2021.

Gdje je i kako živi udovica Stevea Jobsa?

Četvrtak, 27.05.2021. | Magazin | Najnovije | Showbiz | novinarka

Udovica Steve Jobs, Laurene Powell Jobs (57) raspolaže milijardama – posljednje procjene prema Blumergovoj listi kažu da njeno bogatstvo iznosi 21,7 milijardi dolara. Dobar dio tog novca naslijedila je nakon smrti muža, a evo kako njime raspolaže.Bussines Insider kaže da Loren milijarde troši uglavnom na filantropske poduhvate, a dio novca ide i na širenje njenih poslova.

Laurene je Stevea Jobsa upoznala 1989. godine, dok je bila studentica. Jedne večeri, otišla je na predavanje koje je držao upravo Steve.

– Znala sam da je govornik Steve Jobs, ali u glavi mi je bio lik Billa Gatesa. Pomiješala sam ih – rekla je kasnije Laurene u jednom od intervjua. Laurene nije bila posebno impresionirana, ali slučaj je htio da sjedne kraj Stevea kasnije, a da Steve Jobs bude očaran.

– Pogledao sam sa svoje desne strane i vidio ljepoticu – govorio je Steve. Nakon toga, Laurene je, i dalje nezainteresovana, ustala i otišla, a on je krenuo za njom. Stigao ju je na parkingu i pozvao je na večeru. Razmenili su brojeve, ali onda je nestrpljivi Steve pitao Laurene da odmah odu na večeru. Pristala je i tako je, dok su ga kolege čekale, on četiri sata proveo sa njom.

Ušli su u vezu koju su krunisali brakom 1991. godine.

Nakon što je Steve Jobs umro 2011. godine, Laurene je naslijedila njegovo bogatsvo, uključujući i udio u Apple kompaniji, kao i u Walt Diesneyu. Laurene je zahvaljujući tim milijardama 2014. godine završila na 29. mjestu najmoćnijih žena svijeta.

Veći dio bogatsva, kaže businessinsider, Loren troši na filantropske poduhvate. Javnost je veoma iznenadila njena izjava da ne planira da bogatstvo ostavi djeci.

– Ako poživim dovoljno dugo, era tog bogatstva završava se sa mnom – rekla je medijima.

Ona je više puta govorila da želi da svoj novac i utjecaj utroši na veće dobro.

Kroz nekoliko dobrotvornih organizacija ona pomaže neprivilegovane studente, a osnovala je 2004. godine i dobrotvornu organizaciju Emerson Collective. Ova ogranizacija usmjerena je na davanje zajmova i investicije koje se tiču obrazovanja, socijalne pravde i prava imigranata. Pored toga, Laurene milione upumpava i u politiku. Podržala je kampanju Kamalle Harris 2019. godine, prije nego što se Kamalla povukla iz trke. Također, donirala je i dva miliona dolara za ogranizaciju Hilary Clintone. I kampanju Joea Bidena podržala je sa više od 600.000 dolara.

Iako svakodnevno uživa u luksuzu, strogo se kloni javnosti i trudi se da se ne razmeće.

– Svjesna sam da smo svi mi samo u prolazu na zemlji. Moj cilj je da što pravednije i efikasnije rasporedim resurse koje sada imam. Ako ništa ne ostane kada ja umrem, meni je to sasvim u redu – rekla je u jednom intervjuu.