Četvrtak, 04.03.2021.

Igrači Bašakšehira htjeli su nastaviti utakmicu, ali zaustavio ih je Erdoan?

Srijeda, 09.12.2020. | Sport | Novinar2

Ključan čovjek u odluci da se igrači Bašakšehira ne vrate na teren protiv PSG-a nakon rasističkog skandala s četvrtim sucem bio je Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), turski predsjednik lično, javlja Sky Sport Italia.

Utakmica u Parizu prekinuta je u prvom poluvremenu nakon što je četvrti sudija Sebastian Koltesku (Coltescu) u komunikaciji s kolegom Bašakšehirovog pomoćnog trenera Pijera Veba (Pierr Webo) nazvao crncem, prenosi Index.hr.

– Nikad ne kažeš ‘ovaj bijelac’, nego samo ‘ovaj tip’. Zašto onda kad spominješ crnca moraš reći ‘ovaj crnac’?” pitao je Demba Ba rumunskog sudiju prije nego što je poveo saigrače u svlačionicu, a slijedili su ih igrači PSG-a.

Zatim su počeli pregovori o mogućnosti nastavka utakmice, a uvjet turske momčadi bio je da se Kolteskua ukloni s dužnosti na tom susretu. Igrači Bašakšehira navodno su se bili spremni vratiti, ali uslijedio je poziv predsjednika države. Sky Sport Italia piše kako je igrač gostiju prišao igračima PSG-a i rekao im kako je “gazda naredio da se ne vraćaju na teren”.

Iako Erdoan nema formalnu funkciju u klubu osnovanom 1990., koji je prošle sezone osvojio prvi naslov prvaka Turske, poveznice su vrlo jake.

Njegov portret visi u klupskom trening-centru, klupske boje narandžasta i plava iste su kao njegove stranke AKP, a predsjednik kluba Goksel Gumušdag (Gumusdag) bivši je visoki dužnosnik AKP-a te kroz brak ima porodične veze s Erdoanom.

Turski predsjednik među prvima je čestitao Bašakšehiru na prošlosezonskoj historijskoj tituli.

Snažno osuđujem rasistički ispad prema Pieru Vebu, članu štaba Bašakšehira. Vjerujem da će UEFA poduzeti potrebne mjere. Bezuvjetno smo protiv rasizma u sportu i svim drugim sferama života – stoji u objavi na Erdoanovom profilu na Twitteru.

Za sve je optužio Francusku jer se utakmica igrala u njoj, iako je prekid izazvao Rumun.Jutros je pak ponovno govorio o sinoćnjim događajima i za sve optužio Francuze, koji su posebno u posljednje vrijeme sve češće žrtve islamističkog ekstremizma, iako je za prekid bio odgovoran Rumun.- Ovaj pristup je neoprostiv. Francuska je postala zemlja u kojoj je rasistička retorika sve intenzivnija – rekao je na konferenciji za medije u Ankari, prenosi Index.hr.