Utorak, 19.10.2021.

Džemidžić branio stavove NS BiH: UEFA i FIFA podržale su izmjene i dopune Statuta NS BiH

Petak, 11.12.2020. | Najnovije | Sport | Novinar2

Mnogo bure u javnosti izazvalo je objavljivanje novog Statuta Nogometnog saveza naše zemlje. Ipak, kako je za BHRT izjavio generalni sekretar Saveza Adnan Džemidžić, sve je urađeno u skladu s odlukama FIFA-e i UEFA-e.Džemidžić je naglasio da savez ne može biti suspendovan kako je, zbog iste situacije, to urađeno prije desetak godina.

“Informacije koje su kružile ljudi nisu pročitali onako kako stoji. I sada, i prije, i za ubuduće, za donošenje krucijalnih kapitalnih odluka u NS BiH, koje idu u Izvršni odbor i koje se donose na sjednicama Izvršnog odbora, mora da bude 12 glasova, bez obzira na koji način”, rekao je Džemidžić.

Kako je rekao, to su izmjene i dopune koje su i ranije planirane kako bi se ispoštovala sva tri naroda, a sada su usvojene zato što su i UEFA i FIFA dale pozitivno mišljenje na izmijenjeni i dopunjeni tekst Statuta.

On je naveo da su izmjene prihvaćene jer su u UEFA-i uzeli u obzir sve okolnosti u kojima funkcioniše i radi NS BiH.

“Detaljno su pregledali i proanalizirali sve izmjene i rekli da je upravo to ono što treba da se osjeti, senzibilitet svih naroda, svih učesnika u fudbalu i formalno i pravno zaštitili sve”, rekao je Džemidžić.

Podsjetimo, u augustu ove godine Generalna skupština NFSBiH izglasala je izmjene Statuta koji je tek sada, nekoliko mjeseci kasnije, zvanično objavljen.

Mediji su prenijeli da je, u odnosu na dosadašnji Statut prema kojem nije bilo bitno odakle dolazi glas za neku odluku, sada to veoma bitno, te da je uvedeno nacionalno i entitetsko glasanje po kojem je za usvajanje određene odluke potreban glas jednog predstavnika iz RS ili kantonalnih i županijskih saveza.

Naročito je sporna formulacija “županijski savez” budući da je sam naziv županija okarekterisan kao neustavan.

Džemidžić je naveo da su “županijski savezi” tako registrovani na terenima gdje se koriste nazivi županije te da će ta formulacija biti promijenjena tek kada se promijeni i sam naziv županija.

“To se mora uraditi u skorijoj budućnosti, ali mi se do tada držimo onoga što je trenutno napisano”, istakao je Džemidžić.