Četvrtak, 03.12.2020.

Elmir Građan, rukometni reprezentativac BIH za Press: U Makedoniji se osjećam kao kod kuće, a svaki slobodan trenutak koristim da posjetim rodno Goražde

Četvrtak, 16.07.2020. | Sport | Autor

Elmir Građan, rukometni reprezentativac BIH i rukometaš makedonskog kluba Eurofarm u Bitoli, vedar i nasmijan nam je, uz kafu, rado odgovorio na pitanja te učinio razgovor spontanim i ugodnim.

Elmire, ljetni odmor provodiš u rodnom Goraždu. Kada se vraćaš u Makedoniju i kakvi su planovi? Da li situacija uzrokovana koronavirusom utječe značajno na tvoju karijeru i planove?

Većinu odmora sam proveo u rodnom Goraždu za koji sam mnogo vezan. U Makedoniju se vraćam 24 jula, a već nekoliko dana poslije putujemo na pripreme. Situacija sa korona virusom sigurno da utječe ne samo na karijeru i planove, već na sam život čovjeka. Nadam se da će se i ovo što prije smiriti i će se sve polako vratiti u normalu.

Podsjetimo se, prije Makedonije, igrao si za nekoliko klubova u Turskoj. Da li si se pokajao nakon prelaska u Bitoli?

Od 2017 godine sam u Makedoniji, u Eurofarm Pelisteru. Mislim da klub iz godine u godinu napreduje, što pokazujemo rezultatima u domaćem prvenstvu, igramo seha ligu, a prošle godine smo bili i u ligi prvaka. Što se mog statusa u klubu tiče ja sam prezadovoljan, i mislim da je potpis za Eurofarm moja najbolja odluka u dosadašnjoj karijeri. 

Kao relativno mlad si započeo svoju karijeru. Kada si shvatio da je rukomet tvoj životni poziv?

Grad Goražde – odakle dolazim, jeste grad rukometa. Kao veoma mladog dječačića otac me vodio na rukometne utakmice, kada se rodila moja ljubav prema rukometu, tako da sam kao veoma mlad zavolio ovaj sport. Poslije par domaćih klubova kao sto su RK Goražde iz Goražda, Borac iz Banja Luke i Bosna iz Sarajeva, karijera je krenula uzlaznom putanjom. Nakon toga sam se okušao i van naših granica, što se ispostavilo kao ispravna odluka i rezultiralo uspjehom. 

Kako si se navikao na život u Makedoniji i koliko često dolaziš u BiH?

Na život u Makedoniji sam se veoma lako navikao. Kada sam tek došao, uprava kluba, stručni štab i igrači su uvijek bili tu, šta god da mi je trebalo. Vremenom sam stekao mnoga prijateljstva i poznanstva, savladao jezik, tako da, ako se može tako reći – u Makedoniji se osjećam kao kod kuće. Što se tiče dolazaka u moju domovinu – kad god imam slobodno vrijeme iskoristim ga za dolazak, od reprezentativnih okljupljanja pa nadalje. 

Koji klub je tvoj favorit? 

Nikada nisam razmišljao o tome na taj način. Uvjek mi je prvenstveni cilj da se osjećam lijepo i zadovoljno, jer samo tada mogu dati svoj maksimum. Za sada mi je mjesto u Eurofarmu. 

I za kraj nam otkrij, ima li neka djevojka u tvom životu?

Trenutno na ljubavnom planu nema ništa specijalno, posvećen sam rukometu, a šta će život donijeti ostaje da vidimo.

Tagovi: Elmir Građan