Srijeda, 24.02.2021.

Nakon 14 godina italijanska Serija A proglašena za najbolju nogometnu ligu na svijetu

Petak, 22.01.2021. | Sport | Novinar2

Međunarodni institut za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS) izabrao je italijansku Seriju A za najbolju liga na svijetu u 2020. godini.

To je prvi put nakon 14 godina da je italijasnki nogometni šampionat dobio ovo priznanje, a ta činjenica jasno objašnjava kakav je bio njen nivo posljednjih godina. Između 1991. i 2006., Italija je dominirala u ovome izboru sa čak deset nagrada, prije nego što su Engleska i Španija preuzele primat.

Serija A je ipak prošle godine bila najbolja sa 1026 bodova, ispred engleskog Premiershipa sa 1003 boda. Na trećoj poziciji je Brasileirao – najbolji šampionat u Južnoj Americi sa 964 boda, deset više od španske La Lige koja je četvrtoplasirana. Na petu poziciju svrstana je njemačka Bundesliga, a u top 10 su i portuglaski, francuski, paragvajski, argentinski i ekvadroski šampionat.

Italijanski Calcio tako nastavlja napredovati i ponovo privlači pažnju ljubitelja nogometa. Takmičenje je posljednjih godina pretrpjelo određenu transformaciju, kako na institucionalnom, tako i na sportskom nivou.

Igra se sve uzbudljiviji nogomet, a uz to i brojnim igračima, Serija A je ponovo privlačna destinacija.

IFFHS od 1991. godine bira najbolje lige u svijetu, a ključni parametri koji se uzimaju u obzir su statistike i uspjesi igrača i timova, posebno u međunarodnim klupskim takmičenjima.