Četvrtak, 25.02.2021.

Bosnićev rukopis u reprezentaciji i povratak vjere u bh. košarku: Najbolje tek slijedi

Utorak, 23.02.2021. | Sport | novinarka

Navijači košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine će s nestrpljenjem čekati iduću godinu i Eurobasket na kojem će se naša zemlja pojaviti prvi put nakon sedam godina, a imaju i veoma jak razlog za to.Ovo će biti deseto učešće naših košarkaša na smotri najboljih evropskih selekcija, a ako je suditi po kvalifikacijama, svi se imamo pravo nadati najboljem.

Iako se u prvi mah čini da je omjer od 5 pobjeda i jedan poraz u kvalifikacijama historijski za našu reprezentaciju, treba reći da su ovo su bile treće najuspješnije kvalifikacije u historiji naše reprezentacije.

Najuspješniji nastup u kvalifikacijama za Eurobasket za naše momke je bio u borbi za EP 2015. godine kada je naša selekcija zabilježila skor 4-0 u grupi sa Islandom i Velikom Britanijom.

Drugi najuspješniji i, bez ikakve sumnje najupečatljiviji nastup u kvalifkacijama bio je prije više od dvije decenije kada kada su naši momci u kvalifikacijama za EP 1999. ostvarili skor 9-1 u konkurenciji velesila poput Litvanije i Hrvatske.

No, na samim Eurobasketima s izuzetkom onog 1993. godine kada su naši igrači praktično “iz rovova” i ratom razorenog Sarajeva otišli i osvojili 8. mjesto, naša reprezentacija se nije proslavila.

Nakon te 1993. naši košarkaši su redom zauzimali 15., 15., 13., 15., 15., 19., 13. i 23. mjesto na Evropskim prvenstvima.

Ipak, ova generacija koju vodi Vedran Bosnić daje nam svima za pravo da se nadamo novom uspjehu.

Bosnićev trenerski rukopis se u ovim kvalifikacijama vidio, kako u raznovrsnosti i velikom broju napadačkih akcija, tako i u defanzivnim postavkama.

Uz sve to, igrači su pokazali zajedništvo, izražen timski duh i spremnost da do kraja vjeruju u trenerove metode, što se posebno pokazalo dobitnim u prvoj utakmici protiv Latvije.

Ukoliko Jusuf Nurkić i Džanan Musa budu zdravi i nastupe za našu selekciju uz igrače koji su se dokazali u ovim kvalifikacijama poput Kenana Kamenjaša, Emira Sulejmanovića i Ajdina Penave, te već standardno dobre Edina Atića, Miralema Halilovića, Amara Gegića, Aleksandra Lazića i naturalizovanog Johna Robersona, ova generacija se ima pravo nadati velikim stvarima.

Naša selekcija bi zbog toga što je bila najbolja selekcija u kvalifikacijama trebala biti u prvom šeširu u žrijebu grupa za Eurobasket, no od FIBA-e smo navikli da pravila određuje i mijenja po potrebi velikih reprezentacija.

No, do Eurobasketa naša reprezentacija će imati još izazova. Naime, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023. godine počinju krajem novembra ove godine, a naša selekcija će se boriti sa još 31 za 12 mjesta koja vode na Mundobasket u Japan, Filipine i Indoneziju.

Žrijeb će biti obavljen u martu, a s obzirom na termine utakmica jasno je da će reprezentacije biti uskraćene za igrače iz NBA lige, Eurolige i Eurokupa, odnosno da će igrati u oslabljenim sastavima kao u kvalifikacijama za Eurobasket koje su iza nas.

To znači da će naša reprezentacija imati također velike šanse da poveže nastupe na Evropskom i Svjetskom prvenstvu, naravno ukoliko svi naši igrači budu zdravi i nastave igrati kao do sada. No, Bosnić je ozbiljan i metodičan trener koji sigurno neće dozvoliti nikakvo opuštanje i nastavit će sa predanim radom čije plodove smo već počeli brati, a nadamo se da će kulminacija njegovog rada biti 2022. i 2023. godine, prenosi Klix.