Srijeda, 28.07.2021.

Sarajevski vaterpolisti Invictuma žele igrati evropska takmičenja

Srijeda, 23.06.2021. | Najnovije | Sport | novinarka

Vaterpolo se u Sarajevu igrao još 60-ih godina, a ozbiljne vaterpolo aktivnosti su pokrenute 1984. kada je u USD Bosna donešena odluka da se krene u osnivanje vaterpolo kluba. Nosioci tih aktivnosti su bili momci iz Herceg novog, koji su u tom periodu kao studenti boravili u Sarajevu.

Vaterpolo je sportska grana koja je reaktivirana u Sarajevu 2008. godine izgradnjom Olimpijskog bazena Otoka. Nakon 13 godina dobili smo šansu da ispišemo novo poglavlje u sarajevskom vaterpolu. Klub na osnovu ostvarenih rezultata na takmičenjima Bosne i Hercegovine ima mogućnost prijave i učešća na kvalifikacijama Len Euro Cupa. Takvo iskustvo bi definitivno bilo od velikog značaja da vaterpolo u Sarajevu i BiH bude još popularniji i kvalitetniji.

S obzirom da za seniorski tim igra veliki broj mladih igrača, koji su do sada ostvarili odlične rezultate, svakako možemo reći da bi učešće na evropskim stazama bio veliki stimulans za njih, ali i ostale mlade generacije da se bave sportom kao što je vaterpolo.

Vaterpolo klub Invictum je za 5 godina postojanja ostvario izuzetno zapažene rezultate u mladim selekcijam kao što su: prva mjesta na Državnim prvenstvima BiH, prva mjesta u Ligi Kantona Sarajevo, tako i prva mjesta na međunarodnim takmičenjima. 2020. godine oformljen je i seniorski tim, koji je osvojio Ligu Kantona Sarajevo, a jučer postao “Viceprvak države”.

“Mi smo dali svoj maksimum, dalje ne možemo sami. Sada nam je potrebna pomoć ljudi koji cijene naš trud i zalaganje da Sarajevo u budućnosti ima profesionalne vaterpolo predstavnike u Evropi i svijetu. Za ispisivanje novog poglavlja u sarajevskom vaterpolu će odlučiti finansije i podrška vlasti! Nadamo se, da ćete imati sluha i biti dio historijskih uspjeha vaterpola u našem gradu i državi.” – navodi se u saopštenju VK Invictum Sarajevo.