Srijeda, 14.04.2021.

Jeep će možda ipak odustati od imena Cherokee?

Petak, 05.03.2021. | Najnovije | Tehnologija | novinarka

Vrhovni poglavica plemena Čiroki, Čak Hoskin mlađi, zatražio je u februaru od američkog proizvođača automobila Jeep da više ne koriste oznaku “Cherokee” na svojim terencima.

“Mislim da je došlo vrijeme i za korporacije i za timove u kolektivnim sportovima u SAD da povuku iz upotrebe imena, slike i maskote američkih starosjedilaca koje koriste za svoje proizvode i sportska takmičenja. Siguran sam da je to što čine dobronamjerno sa njihove strane, ali nama se ne odaje počast tako što ćete ime našeg plemena izlijepiti po bokovima automobila”, izjavio je tada Hoskin.

Iako Jeep u prvom odgovoru na ovaj zahtjev nije pokazao želju da preispita svoju odluku o upotrebi oznake Cherokee, izgleda da su se stvari u međuvremenu pomjerile sa mrtve tačke.

Nakon što se u medijma proširila vijest o zahtjevu vrhovnog poglavice Hoskina, reagovao je prvi čovjek kompanije Stellantis – vlasnika brenda Jeep, Karlos Tavares.

On je ostavio mogućnost da se ovo pitanje riješi na zadovoljstvo obje strane, ali nije precizirao kada bi se to moglo dogoditi.

Tavares je u intervjuu za Wall Street Journal izjavio da “ako postoji problem oko imena, kompanija će ga riješiti”.

“U ovoj fazi ne znam da li postoji stvarni problem”, kazao je Tavares.

“Spremni smo da o tome razgovaramo sa odgovarajućim ljudima i bez posrednika”.

U nedavnom, naknadnom intervjuu za Automotive News, poglavica Hoskin rekao je da je Jeep stupio u kontakt sa njim, ali da se činilo da, uz dužno poštovanje, odbija da odustane od imena Cherokee.

Ipak je izgledao optimistično.

“Takođe su ostavili otvorena vrata za dalje razgovore, kao i mi”, rekao je Hoskin i dodao da misli da je to bio dobar razgovor.

Jeep Cherokee je prvi put predstavljen 1974, dok se Grand Cherokee, modernijeg izgleda, pojavio 1993. Model Cherokee je u SAD promijenio ime 2001. godine, ali je taj naziv ponovo vraćen 2013. na novoj generaciji ovog automobila.