Nedjelja, 19.09.2021.

Počelo testiranje robota koji će na javnim prostorima pratiti neprihvatljivo ponašanje ljudi i kršenje mjera

Utorak, 07.09.2021. | Najnovije | Tehnologija | novinarka

Način na koji su u Singapuru odlučili uposliti robote mnogima se vjerovatno neće svidjeti jer će robot nazvan Xavier u četvrti Toa Payoh Center provoditi – red i mir, tj. kako je to naglašeno u službenom saopćenju, pratit će “neprihvatljivo društveno ponašanje” i na njega reagirati.

Opremljen je različitim senzorima i kamerama te je sposoban za potpuno autonomno kretanje, pri čemu može izbjegavati i stacionarne objekte, ali i objekte u pokretu poput pješaka i vozila.

Sposoban je snimati fotografije i videozapise i pri lošem osvjetljenju, a sav snimljeni sadržaj šalje u sistem za videoanalizu s umjetnom inteligencijom koja snimke analizira.Za njegov razvoj zaslužni su Home Team Science i Technology Agency (HTX) i Agency for Science, Technology and Research (A*Star) iz Singapura, a s probnim radom započeo je jučer, navodi Yahoo.

Xavier bi trebao zamijeniti policiju u patroliranju i održavanju javnog reda i mira te povećati učinkovitost. Kretat će se po javnim površinama na kojima će pratiti aktivnosti poput pušenja na zabranjenim mjestima, nepropisno parkiranih bicikala, kretanje motoriziranih uređaja u pješačkim zonama, kao i okupljanja više od pet osoba (što je jedna od mjera za borbu protiv koronavirusa u toj zemlji).

Kada robot primijeti takvo ponašanje, na ekranu će prikazati poruku upozorenja ili snimljenu glasovnu poruku koja će ovisiti o situaciji, odnosno prekršaju, ali će u isto vrijeme obavijestiti nadređene.

Tagovi: Robot tehnologija