Subota, 27.02.2021.

Digitalizacijom privrede do razvoja društva

Ponedjeljak, 08.02.2021. | Tehnologija | novinarka

Narrow Band IoT tehnologija je posebno pogodna za biznis korisnike jer povezuje uređaje u gotovo svim uslovima i pruža širok spektar primjene – u telemetriji, saobraćaju, energetici, zaštiti životne sredine, poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji.

Koliko se transformacija poslovnih procesa pomoću digitalizacije nametnula kao jedno od glavnih rješenja za ekonomski oporavak u periodu pred nama, možda najbolje govori brzina rasta tržišta Internet of Things uređaja. Ono se procjenjuje na 15 milijardi eura na svjetskom nivou, dok predviđanja idu do čak 75 milijardi eura do 2025. godine. Ovakav skok tržišta povezanih uređaja pokazuje svjetski trend da IoT tehnologija postaje dio naše svakodnevice, čime se pravi veliki korak ka digitalnoj ekonomiji i društvu.

Narrow Band IoT je najpouzdanija globalna tehnologija za efikasniji, sigurniji i ekonomičniji prenos podataka za uređaje koji se povezuju Internetom. Posebno je važna za biznis korisnike, jer povezuje uređaje u gotovo svim uslovima i pruža širok spektar primjene – u telemetriji, saobraćaju, energetici, zaštiti životne sredine, poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji itd. Na primjer, jedan proizvođač bijele tehnike uveliko ugrađuje Narrow Band IoT uređaje u svoje aparate. Zahvaljujući tome, on u svakom trenutku zna kakav je kvalitet rada nekog uređaja. Proizvođač može proaktivno da obavijesti kupca da postoji neki problem i da ga po potrebi uputi na servis, čime će se spriječiti veći kvar.

Za veliki broj podataka

Narrow Band IoT tehnologija je posebno efikasna tamo gdje je potrebno očitavanje velikog broja podataka i gdje se često radi u nepristupačnim uslovima.

Samo 15 odsto GSMA operatera u svijetu pruža korisnicima prednosti NB IoT koja omogućava razvijanje novih IKT rješenja za lakši i unaprijeđen život i rad. Pružanje end-to-end usluga shodno potrebama korisnika način je na koji telekomunikacioni operateri treba da podrže biznis zajednicu. Upravo je Narrow Band IoT tehnologija jedno od takvih rješenja koje pomaže biznisima da povećaju operativnu dobit, da kroz poznavanje ponašanja kupaca ili optimizovanje proizvodnje unaprijede poslovanje.

Uz velike mogućnosti za automatizaciju poslovnih procesa korisnici dobijaju i: duži životni vijek uređaja, manje troškove prenosa podataka, veći broj uređaja koji mogu da se povežu, jaču penetraciju signala, veću bezbijednost podataka, veću energetsku efikasnost i jednostavnu instalaciju. Takođe, NB IoT je tehnologija definisana prema najvišim standardima koje su veliki proizvođači opreme u obavezi da poštuju, jer je preporučena od standardizacionih tijela, kao što je 3GPP.

NB IoT je jedna od najbrže rastućih tehnologija današnjice. Samo u 2019. godini broj konekcija koje su išle preko ove tehnologije porastao je tri puta, i iznosi oko 100 miliona u cijelom svijetu. Procjenjuje se da će do 2025. godine broj konekcija pomoću NB IoT biti praktično polovina ukupnog broja konekcija u okviru mobilnog saobraćaja.

Na taj način Narrow Band IoT tehnologija nudi ne samo rješenja sadašnjosti već predstavlja razvojni korak prema mrežama sljedeće generacije.

Tagovi: Digitalizacija