Nedjelja, 19.09.2021.

Moguća stalna internet veza u automobilima nove generacije?

Srijeda, 08.09.2021. | Najnovije | Tehnologija | novinarka

Stalna internetska povezanost u vozilu omogućuje automobilsku učinkovitost ali i dobro korisničko iskustvo. Automobilska učinkovitost koju omogućuje stalna internetska veza je dvosmjerna komunikacija sa sistemima koji su ugrađeni u automobil ali i sitemima izvan njega.

Automobil dijeli podatke s drugim sistemima i uređajima kao što su GPS, sigurnosne kamere, senzori, druga vozila… Međusobna povezanost automobila omogućuje pravilan rad senzora koji upozoravaju na međusobnu udaljenost.

Korištenje interneta u vozilima

Stalni pristup internetu koji automobil omogućuje korisnicima uz nisku latenciju omogućuje neometano korištenje infotainment centra u vozilu ali i mobilnih uređaja, pametnih satova, tableta i drugih uređaja kao što su gaming konzole. Uređaji poput Tesle imaju napredne internetske postavke, uz to, Tesla korisnicima omogućuje korištenje ugrađenog tableta u upravljačku ploču vozila uz poseban naglasak na gaming mogućnosti i web pretraživanje. 7

Stalna internetska veza u vozilima omogućuje pretraživanje na laptopima i pametnim mobilnim uređajima s niskom stopom latencije. Napredne postavke omogućuju neometano korištenje web pretraživača bez sporog učitavanja ili zamrzavanja zahtjevnih stranica kao što su streaming servisi ili online igre.

Online video igre u web pretraživačima kao što su online casino, arkadne igre ili igre na društvenim mrežama imaju niz prednosti prilikom spajanja na internet kao što su kratki period učitavanja i niska stopa opterećenja veze. Ako imate dobru internetsku vezu u vozilu online igre imaju prednost pred velikim igrama na streaming servisima poput Steam-a.

Volkswagen vozila

Car Wi-Fi Verizon omogućuje brz i siguran pristup internetu u vozilu za osam pametnih uređaja neovisno o njihovoj zahtjevnosti, što uključuje i gaming konzole. Internetska mreža unutar vozila omogućuje vam kvalitetan stream prijenos i igranje video igara bez zamrzavanja i greške što svjedoči kvaliteti veze. Za uključivanje interneta potrebno je aktivirati Wi-Fi hotspot vozila. U aplikaciji My Verizon jednostavno pratite potrošnju i aktivnost pametnih uređaja spojenih na mrežu, objašnjava Geek.

Tesla vozila

Tesla je trenutno jedini automobil koji ima ugrađen napredni infotainment centar koji sadrži web pretraživač i gaming sučelje. Sukladno s tim Tesla vozila imaju standardnu povezivost koju je moguće nadograditi premium mogućnostima. Mape, navigacija i Wi-Fi veza su dio standardne opreme. Premium povezivost omogućuje vizualizacije prometa uživo na infotainment centru, satelitski prikaz mape, video i glazbeni streaming i karaoke. Standardna Wi-Fi veza u vozilu dolazi uz nisku latenciju i visok nivo sigurnosti.

Audi vozila

Audi Wi-Fi veza omogućuje vam povezivanje do osam uređaja odjednom. Sva Audi vozila proizvedena nakon 2016. godine imaju mogućnost naprednog povezivanja uređaja s internetom.

Automobilska industrija napreduje i želi odgovoriti na sve zahtjeve koje korisnici i tržište postavljaju pred njih. Automobil više nije samo prijevozno sredstvo već i pouzdani izvor informacija za svoje korisnike u svakom trenutku. Pouzdana internetska veza u vozilu kao i mogućnost pretraživanja putem infotainment centra omogućit će vozačima korištenje korisničkog sučelja kao zamjenu za mobitele, tablete i laptope u vozilu te povećati saobraćajnu sigurnost.