Nedjelja, 07.03.2021.

Korisni savjeti za samostalno održavanje laptop računara

Utorak, 09.02.2021. | Tehnologija | novinarka

Laptop računari su znatno osjetljiviji od desktop varijanti i, ako se pravilno ne održavaju, podložniji su kvarovima. Zato smo spremili nekoliko savjeta koji će pomoći da vaš „ljubimac“ ostane dugo vremena u odličnoj formi.

Prašina

Ako na svakih nekoliko dana prebrišete prašinu sa vašeg laptopa, naročito na mjestima gdje su otvori za ventilaciju, možete znatno da produžite njegov radni vijek, ali i da ga sačuvate od ozbiljnijih kvarova. Problem sa nagomilavanjem prašine u laptopu je veliki. Prilikom hlađenja, računar kroz svoj sistem za ventilaciju usisava vazduh iz okruženja koji, ako je prezasićen prašinom stvara kontra-efekat – prašina se nagomilava na komponentama i sprječava efikasno hlađenje, pa dolazi do pregrijavanja. Ovo je naročito važno da koristite ako laptop često držite na krevetu ili u krilu (generalno na mekanim površinama) odakle može da povuče sitne dlačice, grinje i druge nečistoće…

Duhanski dim

Ako pušite dok radite za laptopom, on će kroz svoj sistem ventilacije provući i duhanski dim. Taj dim sadrži katran koji se lijepi na kuler i druge komponente, i dodatno zadržava prašinu. Samim tim se još više smanjuje efikasnost rashladnog sistema i računar je u većoj opasnosti od pregrijavanja i kvarova.

Čišćenje spolja

Vjerujemo da znate kako da pravilno očistite laptop, ali nije na odmet podsjetiti se šta i kako treba uraditi. Za detaljno čišćenje spolja, dobro je imati bocu sa kompresovanim vazduhom, specijalizovano sredstvo za čišćenje IT opreme i monitora, suhu magičnu krpu i štapiće za uši. Ne zaboravite i da laptop ugasite i da ga isključite iz struje prije nego što krenete sa čišćenjem.

  • Počećeti ćemo od ekrana. Naprskajte sredstvo za čišćenje na suhu krpu i pažljivo obrišite ekran. Gledajte da krpa ne bude previše vlažna, da tečnost ne bi curila preko ekrana (i padala na bazu). Nemojte da koristite obična sredstva za čišćenje prozora, ili ravnih površina, jer ona mogu da sadrže sastojke koji su štetni po ekran.
  • Tastaturu prvo ispušite komprimovanim vazduhom, a nakon toga možete sa štapićima za uši da detaljno prođete sve prolaze između tastera. Ne bi bilo loše i da podignete laptop iznad glave, okrenete ga naopako i još jednom ispušete sve otvore. Nakon toga možete da bazu laptopa prebrišete vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje. I ovdje nemojte da sredstvo za čišćenje prskate direktno po laptopu, već na krpu.

Čišćenje iznutra

Čišćenje računara iznutra nije potrebno raditi toliko često kao čišćenje spolja. Dovoljno je da se uradi jednom godišnje, ili eventualno dvaput. Ipak, ovo je operacija koju ne preporučujemo da sami radite, zbog mogućnosti oštećenja računara. Najbolje bi bilo da laptop odnesete u servis laptop računara, gdje će on biti profesionalno i brzo očišćen.