Subota, 16.01.2021.

Parler tužio Amazon

Srijeda, 13.01.2021. | Tehnologija | Novinar2

Društvena mreža Parler tužila je tehnološku kompaniju Amazon, tvrdeći da je njenom suspenzijom donijela nezakonitu i politički motivisanu odluku u korist kompanije Twitter.

U tužbi podnetoj Okružnom sudu u gradu Sijetlu kompanija Parler je navela da joj je Amazon nanio žestok udarac prekidom usluga veb hostinga – nakon što su Apple i Google prekinuli distribuciju njihove aplikacije, prenosi Glas Amerike.

Sudskom tužbom Parler od Amazona traži trostruku odštetu, vraćanje prethodnog statusa, i usluge koje je ranije ugovorio. Takođe, zahtijeva i novčanu odštetu tvrdeći da je imao više od 12 miliona korisnika i izgubila milione – u trenutku u kom je odlazeći predsjednik Donald Tramp sugerisao konzervativnim pristalicama da društvenu mrežu Twitter zamijene Parlerom.

Istovremeno, kompaniju Amazon optužio je za licemjerje zbog nepovjerenja u vezi sa Parlerovim sposobnostima za nadziranje rada platforme – uključujući uklanjanje sadržaja koji podstiču nasilje.

Ukazano je da je Amazon suspendovao Parler uprkos tome što u tom smislu nije razmatrao Twitter – društvenu mrežu na kojoj je, kako tvrde, nedavno jedna od čitanijih i prenošenijih objava bila: “Objesite Majka Pensa”, aktuelnog američkog potpredsjednika, navodi se u tužbi Parlera.

Tagovi: Amazon Parler