Subota, 27.02.2021.

Nova Wi-Fi tehnologija predstavlja ozbiljan napredak

Nedjelja, 14.02.2021. | Tehnologija | Autor

Dok je još u toku realizacija Wi-Fi 6 tehnologije koja nasljeđuje Wi-Fi 5 u izgradnji bežične mreže kraćeg dometa zahvaljujući otvaranju frekvencijskog opsega od 6 GHz, Wi-Fi dobija novi iskorak – Wi-Fi 6e.

Naime, kao i Wi-Fi 5, i Wi-Fi 6 radi na dvije frekvencije (2,4 GHz i 5 GHz), ali neki Wi-Fi 6 uređaji moći će da rade raditi i na frekvenciji od 6 GHz, pa su dobili posebnu oznaku, prenosi portal Bug.

Oslobađanjem novog visokofrekvencijskog opsega za Wi-Fi otvara se niz kanala visokih performansi. Tako Wi-Fi 6e može da pojača isporuku podataka, ali u tom frekvencijskom opsegu nedostatak mu je kraći domet -, nešto kao kraći domet mmWave.

Uprkos tom kraćem dometu, stručnjaci oslobađanje frekvencijskog spektra 6 GHz za Wi-Fi nazivaju najvećim dobitkom Wi-Fi mreže od kako je stvoren izvorni 802.11b, pre više od 20 godina.

Mogućnosti prenosa podataka u frekvencijskom opsegu od 6 GHz su nesmetano online igranje zahtjevnijih video-igara, gledanje 8K videa, održavanje video-konferencija, mogućnosti primjene u telemedicini, kao i u proširenoj i virtuelnoj stvarnosti.

U odnosu na Wi-Fi 6, Wi-Fi 6e ima manju latenciju i bolje podnosi različite smetnje.

Očekuje se da će čekanje na opremu za Wi-Fi 6e na tržištu biti znatno kraće nego što je bio slučaj sa ranijim verzijama tehnologije, jer se radi samo o prilagođavanju novoj frekvenciji.

Prvi Wi-Fi 6e ruteri već su u prodaji, a ove godine se očekuje da stignu i na šire tržište. Wi-Fi 6e čipove već prave Intel, Broadcom i Qualcomm.

Od pametnih telefona, za sada Samsung Galaxy S21 Ultra ima ugrađeni Wi-Fi 6e, a očekuje se kako će ove godine Wi-Fi 6e podržavati i premium verzije drugih proizvođača.

Tagovi: tehnologija WiFi