Nedjelja, 19.09.2021.

Održan Apple Event na kojem su predstavljeni novi uređaji: iPhone 13 serija je konačno stigla!

Srijeda, 15.09.2021. | Najnovije | Tehnologija | novinarka

Apple je konačno predstavio iPhone 13 Pro, najnoviji pametni telefon namjenjen nasljedniku iPhone 12 Pro. Najava je uslijedila tokom Appleovog godišnjeg predstavljanja proizvoda, gdje su najavljeni iPhone 13 i iPhone 13 Mini.

Izvršni direktor Apple-a Tim Cook, tokom prezentacije, nazvao ga je “najprofesionalnijim iPhoneom ikada”. iPhone 13 radi na Appleovom 15 Bionic procesoru, dolazi sa dužim trajanjem baterije i ima redizajnirani sistem TrueDepth kamere koji zauzima 20% manji prostor “zareza” u odnosu na prethodne iPhone modele. Standardni iPhone 13 i iPhone 13 Mini također dolaze sa naprednijim funkcijama kamere poput Apple-ovog novog kinematografskog režima. Ova funkcija zadržava fokus na subjektu i automatski ga prenosi u realnom vremenu.

Apple je lansirao svoj prvi model iPhone Pro 2019. godine sa iPhoneom 11 Pro. Pozicioniran je kao skuplja alternativa početnom iPhone-u za one koji su spremni da plate sofisticiranije kamere, bolji ekran i dodatnu memoriju.

Najveća razlika između standardnih iPhone i Pro modela obično se svodi na kameru. IPhone 12 Pro, na primjer, uključuje široke, ultraširoke i telefoto objektive fotoaparata, dok iPhone 12 ima samo dva objektiva: široki i ultraširoki.

iPhone 13 mini koštat će 699 dolara za verziju od 128 GB, a iPhone 13 će koštati 799 dolara, za model od 128 GB.

Nova serija iPhone uređaja stiže u pet novih boja: roza, plava, crna, bijela i crvena.

Na velikom godišnjem događaju predstavljeni i drugi uređaji

Apple Watch Series 7

Nova tehnologija laminiranja približit će zaslon prednjem poklopcu, a očekuje se povećanje veličina kućišta s 41 mm i 44 mm na 41 mm i 45 mm. Satovi će biti opremljeni novim S7 čipom i većom baterijom.

Cijena se kreće oko 399 dolara i bit će dostupan do kraja godine.

Bežične slušalice

Treća generacije Appleovih bežičnih slušalica posjeduje dizajn sličan AirPods Pro. Tako će imati kraći stup i silikonske vrhove. Slušalice neće imati opciju aktivnog smanjenja buke.

IPad i iPad Mini

Apple je na ovom događaju predstavio i najnoviju verziju iPada i iPad Mini sa 5G čipom.

Apple navodi kako je Ipad sada tri puta brži od Chromebooka. Stiže s novom  kamerom od 12 megapiksela koja uključuje i mašinsko učenje za podešavanje prednje kamere tokom video poziva. Podržava i funkciju True Tone koja prilagođava temperaturu boje ekrana ambijentalnom osvetljenju.

Cijena uređaja je oko 329 dolara za 64 GB prostora za skladištenje.

iPad mini također stiže s drugačijim dizajnom, kamerama sprijeda i straga, Apple-ovim Liquid retina ekranom, podrškom za USB-C i ažuriranim sistemom zvučnika.

Uređaj će biti dostupan u dvije boje – ružičasta i ljubičasta, a cijena se kreće oko 499 dolara.